Zupa a la lasagne

Zupa a la lasagne

Uwielbiasz lasagne, ale jej przygotowanie wydaje się zbyt czasochłonne? Mamy na to radę! Zupa a la lasagne z pewnością zaspokoi Twój apetyt na włoską kuchnie, a do tego zaoszczędzi Ci czasu spędzonego na gotowaniu. Ta aromatyczna, pełna włoskich smaków zupa jest nie tylko pyszna, ale i bogata w wartości odżywcze. Znajdziesz tu m.in. białko, błonnik pokarmowy, potas czy likopen. Zupa a la lasagne to pełnowartościowy, rozgrzewający posiłek, który idealnie sprawdzi się jako obiad czy kolacja. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 2 ocen)
Zupa a la lasagne
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Low glycemic index Low glycemic index
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

412 kcal Kalorie
20 g Białko
14 g Tłuszcze
48 g Węglowodany
629 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
150 g
 makaronu pełnoziarnistego
2
łodygi selera naciowego
90 g
1
sztuka marchewki
80 g
0,5
sztuki cebuli czerwonej
40 g
1,5
szklanki bulionu warzywnego
375 g
1
opakowanie passaty pomidorowej
700 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
100 g
 mięsa mielonego wołowego
1
łyżka parmezanu
10 g
0,5
łyżeczki oregano
1,5 g
0,5
łyżeczki bazylii
2 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

412 kcal Kalorie
20 g Białko
14 g Tłuszcze
48 g Węglowodany
629 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

2

Selera i cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew trzemy na tarce.

3

Warzywa dusimy na rozgrzanej oliwie. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy przyprawy i bulion. Gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.

4

Na suchej, rozgrzanej patelni podsmażamy mięso. Odkładamy na bok.

5

Do miękkich warzyw dodajemy passatę, zagotowujemy. W razie potrzeby dodajemy wodę, aby uzyskać rzadszą konsystencję. Doprawimy do smaku.

6

Dodajemy mięso i ponownie zagotowujemy.

7

Zupę podajemy z makaronem i serem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.