![Zupa a la lasagne](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2024/02/06125735/Zupa-ala-bolonska-z-miesem-mielonym.jpg)
Zupa a la lasagne
Uwielbiasz lasagne, ale jej przygotowanie wydaje się zbyt czasochłonne? Mamy na to radę! Zupa a la lasagne z pewnością zaspokoi Twój apetyt na włoską kuchnie, a do tego zaoszczędzi Ci czasu spędzonego na gotowaniu. Ta aromatyczna, pełna włoskich smaków zupa jest nie tylko pyszna, ale i bogata w wartości odżywcze. Znajdziesz tu m.in. białko, błonnik pokarmowy, potas czy likopen. Zupa a la lasagne to pełnowartościowy, rozgrzewający posiłek, który idealnie sprawdzi się jako obiad czy kolacja. Smacznego!
![Zupa a la lasagne](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2024/02/06125729/zupa-ala-bol.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Low glycemic index](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/lowglycemic.png)
![Na wynos](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/nawynos.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
150 g
|
makaronu pełnoziarnistego
|
2
|
łodygi selera naciowego
90 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
0,5
|
sztuki cebuli czerwonej
40 g
|
1,5
|
szklanki bulionu warzywnego
375 g
|
1
|
opakowanie passaty pomidorowej
700 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
100 g
|
mięsa mielonego wołowego
|
1
|
łyżka parmezanu
10 g
|
0,5
|
łyżeczki oregano
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki bazylii
2 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Selera i cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew trzemy na tarce.
Warzywa dusimy na rozgrzanej oliwie. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy przyprawy i bulion. Gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
Na suchej, rozgrzanej patelni podsmażamy mięso. Odkładamy na bok.
Do miękkich warzyw dodajemy passatę, zagotowujemy. W razie potrzeby dodajemy wodę, aby uzyskać rzadszą konsystencję. Doprawimy do smaku.
Dodajemy mięso i ponownie zagotowujemy.
Zupę podajemy z makaronem i serem.