Wątróbka z cebulką
Czy wiesz, że wątróbka to prawdziwa bomba składników odżywczych? Ten niezwykły produkt z kategorii podrobów dostarcza mega dawki żelaza, cynku oraz witamin: A, B2, PP, B12 i folianów. I choć wątróbka nie powinna stanowić podstawy zdrowej diety, to od czasu do czasu sprawdzi się idealnie. Zwłaszcza podana z odpowiednimi dodatkami – tak jak nasza wątróbka z cebulką. Delikatna wątróbka z kurczaka łączy się tu z wyrazistą cebulką i słodko-kwaśnym jabłkiem tworząc pyszne połączenie, któremu nie sposób się oprzeć. Całość dopełniają jeszcze aromatyczne przyprawy, soczysty ogórek kiszony i chrupiące pieczywo. Koniecznie wypróbuj nasz przepis. Smacznego!
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
150 g
|
wątróbki z kurczaka
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
sztuka jabłka
150 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
2
|
szczypty pieprzu
0,5 g
|
0,5
|
łyżeczki gałki muszkatołowej
1 g
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
2
|
sztuki ogórka kiszonego
100 g
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Wątróbkę kroimy na kawałki, jabłko w kostkę. Natomiast cebulę siekamy w piórka.
Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę i podsmażamy do zarumienienia. Następnie dodajemy wątróbkę i całość podsmażamy przez 5-7 minut, stale mieszamy. Kawałki wątróbki powinny być zarumienione z każdej strony.
Gdy wątróbka będzie zarumieniona, dodajemy kawałki jabłka. Doprawiamy erytrolem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość smażymy przez kolejne 5-7 minut, aby jabłka zmiękły.
Gotowe danie przekładamy na talerz, podajemy z pieczywem i ogórkiem kiszonym.