
Schabowy
Kotlet schabowy nie jest synonimem zdrowego odżywiania. Jednak wiele osób uważa, że jest smaczny. Na szczęście danie to można uczynić zdrowszym. Wystarczy, że zamiast mąki pszennej i bułki tartej użyjemy do panierowania mąki pełnoziarnistej oraz otrębów owsianych.

Kategorie




Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Plastry schabu wkładamy do mleka z plastrami cebuli solą i pieprzem na minimum 1.5h
Wyjmujemy i osuszamy, rozbijamy mięso tłuczkiem między folią spożywczą do odpowiedniej grubości, solimy, pieprzymy i smarujemy musztardą.
Na talerz wysypujemy trochę mąki, a na drugim talerzu mieszamy otręby i płatki migdałów, w miseczce roztrzepujemy białka.
Panierujemy mięso w mące, następnie w białku i otrębach. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220* na papierze do pieczenia przez 12 minut
Ogórka kroimy i solimy, po chwili odlewamy wodę a ogórka łączymy z jogurtem odrobiną soli i pieprzem
Po nałożeniu na talerz cieszymy się kotletem prawie „jak u mamy”. Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
