
Kurczak pieczony z kopytkami i surówką colesław
Szukasz oryginalnego pomysłu na wykorzystanie klasycznych produktów? Nasz kurczak pieczony z kopytkami i surówką colesław sprawdzi się idealnie! Dzięki dodatkowi idealnie dopasowanej mieszanki przypraw, danie to zyskuje niepowtarzalny charakter. Posmakuje ono więc zarówno fanom tradycyjnej, polskiej kuchni, jak i poszukiwaczom nowych smaków. Spróbuj koniecznie!

Kategorie







Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
udka z kurczaka
|
0,2
|
opakowania kopytek
120 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki rozmarynu
1,5 g
|
1
|
łyżeczka czosnku granulowanego
1 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki suszonej
1,5 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
300 g
|
kapusty
|
4
|
łyżeczki natki pietruszki
20 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
łyżka octu jabłkowego
10 g
|
1
|
łyżka majonezu wegańskiego
25 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Udko doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, rozmarynem, czosnkiem, papryką i skrapiamy oliwą. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 40-50 minut.
Kopytka kupujemy lub możemy przygotować sami: ugotowane ziemniaki należy przepuścić przez praskę, aby były gładkie.
Do Ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną. Na 3 części masy ziemniaczanej dodajemy jedną część masy mąki ziemniaczanej. Całość zagniatamy i formujemy w kuleczki i wycinamy kopytka. Wycięte kopytka gotujemy we wrzącej osolonej wodzie.
Przygotowujemy surówkę: kapustę kroimy w drobne paski. Marchew i cebulę ścieramy na tarce. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, octem jabłkowym, majonezem wegańskim, posiekaną natką pietruszki.
Wszystko przekładamy na talerz, smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
