Kurczak pieczony z kopytkami i surówką colesław

Kurczak pieczony z kopytkami i surówką colesław

Szukasz oryginalnego pomysłu na wykorzystanie klasycznych produktów? Nasz kurczak pieczony z kopytkami i surówką colesław sprawdzi się idealnie! Dzięki dodatkowi idealnie dopasowanej mieszanki przypraw, danie to zyskuje niepowtarzalny charakter. Posmakuje ono więc zarówno fanom tradycyjnej, polskiej kuchni, jak i poszukiwaczom nowych smaków. Spróbuj koniecznie!

10 min
Czas przygotowania
55 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Kurczak pieczony z kopytkami i surówką colesław
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

349 kcal Kalorie
15 g Białko
17 g Tłuszcze
38 g Węglowodany
2057 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
100 g
 udka z kurczaka
0,2
opakowania kopytek
120 g
0,5
łyżeczki tymianku
1,5 g
0,5
łyżeczki rozmarynu
1,5 g
1
łyżeczka czosnku granulowanego
1 g
0,5
łyżeczki papryki suszonej
1,5 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
300 g
 kapusty
4
łyżeczki natki pietruszki
20 g
1
sztuka marchewki
80 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
łyżka octu jabłkowego
10 g
1
łyżka majonezu wegańskiego
25 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

349 kcal Kalorie
15 g Białko
17 g Tłuszcze
38 g Węglowodany
2057 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Udko doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, rozmarynem, czosnkiem, papryką i skrapiamy oliwą. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 40-50 minut.

2

Kopytka kupujemy lub możemy przygotować sami: ugotowane ziemniaki należy przepuścić przez praskę, aby były gładkie.
Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną. Na 3 części masy ziemniaczanej dodajemy jedną część masy mąki ziemniaczanej. Całość zagniatamy, formujemy w kuleczki i wycinamy kopytka. Wycięte kopytka gotujemy we wrzącej osolonej wodzie.

3

Przygotowujemy surówkę: kapustę kroimy w drobne paski. Marchew i cebulę ścieramy na tarce. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, octem jabłkowym, majonezem wegańskim, posiekaną natką pietruszki.

4

Wszystko przekładamy na talerz, smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?