
Kurczak pieczony z kopytkami i surówką colesław
Szukasz oryginalnego pomysłu na wykorzystanie klasycznych produktów? Nasz kurczak pieczony z kopytkami i surówką colesław sprawdzi się idealnie! Dzięki dodatkowi idealnie dopasowanej mieszanki przypraw, danie to zyskuje niepowtarzalny charakter. Posmakuje ono więc zarówno fanom tradycyjnej, polskiej kuchni, jak i poszukiwaczom nowych smaków. Spróbuj koniecznie!

Kategorie







Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Udko z kurczaka myjemy, osuszamy i doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, rozmarynem, czosnkiem, papryką i skrapiamy oliwą.
Kurczaka pieczemy w temperaturze 200*C przez około 40-50 minut.
Kopytka możemy przygotować sami: ugotowane ziemniaki należy przepuścić przez praskę, aby były gładkie.
Do Ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną. Na 3 części masy ziemniaczanej dodajemy jedną część masy mąki ziemniaczanej. Całość zagniatamy i formujemy w kuleczki i wycinamy kopytka. Wycięte kopytka gotujemy we wrzącej osolonej wodzie.
Jeśli chcemy to alternatywą są gotowe kopytka dostępne w sklepie, bądź kluseczki GNOCCHI również dostępne w sklepach, które wystarczy tylko ugotować.
Przygotowujemy surówkę, kapustę kroimy w drobne paski. Cebulę kroimy w drobną kostkę, na tarce o drobnych oczkach ścieramy marchewkę. Wszystkie warzywa mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, majonezem wegańskim, posiekaną natką pietruszki.
Wszystko przekładamy na talerz, smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
