![Krupnik](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2024/02/08161121/krupnik.jpg)
Krupnik
Masz ochotę na obiad jak u mamy? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na krupnik! Ta pożywna zupa jest świetnym sposobem na przemycenie do diety kaszy – a konkretnie kaszy jęczmiennej pełnej żelaza i witamin z grupy B. Do tego porcja warzyw, delikatne mięso z piersi kurczaka i oliwa – czyli wszystkie składniki pełnowartościowego posiłku. Już pierwsza łyżka przeniesie Cię do czasów dzieciństwa – smacznego!
![Krupnik](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2024/02/08161129/krupnik.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Bez laktozy](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezlaktozy.png)
![Bez nabiału](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Bez produktów mlecznych](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
60 g
|
kaszy jęczmiennej perłowej
|
0,5
|
sztuki pora
70 g
|
2
|
sztuki marchewki
160 g
|
125 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
2
|
szklanki bulionu warzywnego
500 g
|
2
|
łodygi selera naciowego
90 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
2
|
łyżeczki koperku
8 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Czosnek i pora siekamy. Marchew i seler naciowy kroimy w talarki.
W garnku rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy czosnek do zarumienienia. Następnie dodajemy marchewkę, por i seler naciowy, podsmażymy przez ok. 2-3 minuty.
Do garnka wsypujemy kaszę i dokładnie mieszamy.
Wlewamy bulion warzywny, wkładamy mięso i skrapiamy sokiem z cytryny. Całość gotujemy na wolnym ogniu pod częściowym przykryciem ok 20 minut (czas liczony od zagotowania bulionu). Pod koniec gotowania dodajemy natkę pietruszki i koperek, dokładnie mieszamy.
Zupę przekładamy razem z mięsem do talerza.