Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Krupnik

Krupnik

Masz ochotę na obiad jak u mamy? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na krupnik! Ta pożywna zupa jest świetnym sposobem na przemycenie do diety kaszy – a konkretnie kaszy jęczmiennej pełnej żelaza i witamin z grupy B. Do tego porcja warzyw, delikatne mięso z piersi kurczaka i oliwa – czyli wszystkie składniki pełnowartościowego posiłku. Już pierwsza łyżka przeniesie Cię do czasów dzieciństwa – smacznego!

10 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 4 ocen)
Krupnik
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

553 kcal Kalorie
39 g Białko
15 g Tłuszcze
73 g Węglowodany
2220 mg Sód
14 g Błonnik

Składniki
60 g
 kaszy jęczmiennej perłowej
0,5
sztuki pora
70 g
2
sztuki marchewki
160 g
125 g
 mięsa z piersi kurczaka
2
szklanki bulionu warzywnego
500 g
2
łodygi selera naciowego
90 g
1
ząbek czosnku
6 g
2
łyżki soku z cytryny
12 g
2
łyżeczki koperku
8 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

553 kcal Kalorie
39 g Białko
15 g Tłuszcze
73 g Węglowodany
2220 mg Sód
14 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Czosnek i pora siekamy. Marchew i seler naciowy kroimy w talarki.

2

W garnku rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy czosnek do zarumienienia. Następnie dodajemy marchewkę, por i seler naciowy, podsmażymy przez ok. 2-3 minuty.

3

Do garnka wsypujemy kaszę i dokładnie mieszamy.

4

Wlewamy bulion warzywny, wkładamy mięso i skrapiamy sokiem z cytryny. Całość gotujemy na wolnym ogniu pod częściowym przykryciem ok 20 minut (czas liczony od zagotowania bulionu). Pod koniec gotowania dodajemy natkę pietruszki i koperek, dokładnie mieszamy.

5

Zupę przekładamy razem z mięsem do talerza.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.