Tost z awokado i mozzarellą
4 składniki i 5 minut. Tyle potrzeba by przygotować tost z awokado i mozzarellą. Ta prosta potrawa sprawdzi się świetnie jako śniadanie, kolacja czy szybka przekąska idealna, gdy nagle dopada Cię głód. To jednak nie koniec jej zalet, bo tak przygotowany tost jest dobrym źródłem wapnia, witaminy E i zdrowych kwasów tłuszczowych. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
2
|
kromki chleba żytniego
60 g
|
|
0,5
|
sztuki mozzarelli
60 g
|
|
0,5
|
sztuki awokado
70 g
|
|
0,5
|
sztuki pomidora
80 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu
0,24 g
|
|
0,5
|
łyżeczki oregano
1,5 g
|
|
0,5
|
łyżki soku z cytryny
3 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy w dość cienkie plastry. Pomidora kroimy w plastry, a awokado obieramy i również kroimy w plastry.
Plastry awokado skrapiamy sokiem z cytryny i delikatnie oprószamy solą oraz pieprzem. Patelnię z nieprzywierającą powłoką stawiamy na palniku o małej mocy i powoli ją rozgrzewamy.
Na jednej kromce chleba układamy połowę mozzarelli. Na ser kładziemy plastry pomidora, posypujemy je suszonym oregano, a następnie układamy awokado. Przykrywamy resztą sera i drugą kromką chleba. Jeśli pomidor lub awokado nie mieszczą się na kanapce, podajemy je obok tostów.
Tak przygotowanego tosta kładziemy na rozgrzanej, suchej patelni. Przykrywamy patelnię pokrywką (to pozwoli serowi się rozpuścić). Smażymy przez około 3 minuty, aż spód się zarumieni.
Zdejmujemy pokrywkę, przewracamy tosta na drugą stronę i smażymy kolejne 3 minuty (już bez przykrycia, aby chleb stał się chrupiący), aż ser w środku będzie widocznie rozpuszczony, a chleb złocisty.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.