Mintaj w płatkach owsianych z pieczonymi ziemniakami i kapustą kiszoną

Masz dość nudnych, oklepanych przepisów na rybę? Nasz mintaj w płatkach owsianych z pieczonymi ziemniakami i kapustą kiszoną jest właśnie dla Ciebie! Swój niezwykły smak zawdzięcza on pysznej (i zdrowej!) panierce z jajka, pełnoziarnistej mąki i…płatków owsianych. Do tego pieczone ziemniaki oraz klasyczna surówka z kiszonej kapusty i perfekcyjnie zdrowy obiad gotowy. Spróbuj koniecznie!

15 min
Czas przygotowania
60 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Mintaj w płatkach owsianych z pieczonymi ziemniakami i kapustą kiszoną
Kategorie
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Dobre na cholesterol Dobre na cholesterol
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

407 kcal Kalorie
26 g Białko
8 g Tłuszcze
60 g Węglowodany
521 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
3
porcje mintaja
300 g
4
łyżki płatków owsianych
40 g
1
sztuka jaj kurzych
56 g
6
sztuk ziemniaków
420 g
3,5
szklanki kapusty kwaszonej
380 g
2
sztuki marchwi
90 g
2
sztuki jabłek
300 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
łyżka ksylitolu
15 g
1,5
łyżki maki pszennej pełnoziarnistej
23 g
1
szczypta soli i pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

407 kcal Kalorie
26 g Białko
8 g Tłuszcze
60 g Węglowodany
521 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek.

2

Przyprawione ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40-50 minut, aż będą miękkie i rumiane.

3

Rybę myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem.

4

Przygotowujemy panierkę: do jednej miski wsypujemy zmiksowane płatki owsiane, do drugiej wbijamy jajko i roztrzepujemy. W trzeciej misce umieszczamy mąkę.

5

Kawałki ryby panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce. Skrapiamy oliwą z oliwek.

6

Rybę w panierce dokładamy do piekących się ziemniaków na około 15 minut przed końcem pieczenia.

7

Kapustę odcedzamy i kroimy.

8

Jabłka i marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, natkę pietruszki drobno siekamy.

9

Składniki surówki przekładamy do miski. Skrapiamy oliwą z oliwek i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby przyprawiamy solą, pieprzem i ksylitolem.

10

Rybę podajemy z pieczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?