Tofucznica z awokado, pomidorem i pieczywem
Tofu zawojowało światem. Tofu do sałatki, kanapki, obiadu… Tym razem proponujemy Ci coś odrobinę innego. Tofucznica z awokado, pomidorem i pieczywem to świetny zamiennik dla klasycznej jajecznicy. I choć nie raz już to mówiliśmy, to z przyjemnością powtórzymy — tofu to świetny produkt! Niesamowita ilość prozdrowotnych składników oraz możliwość komponowanie swojego ulubionego zestawu smaków i aromatów — za to właśnie m.in. uwielbiamy tofu!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
0,4
|
szklanki wody
100 g
|
1
|
sztuka awokado
140 g
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
1
|
sztuka cebuli
20 g
|
10 g
|
nasion słonecznika
|
1
|
łyżeczka płatków chilli
5 g
|
1
|
łyżka płatków drożdżowych
5 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
0,5
|
łyżeczki kurkumy
1 g
|
1
|
szczypta soli kala namak
0,25 g
|
4
|
kromki chleba żytniego
120 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Tofu rozdrabniamy, cebulkę drobno siekamy i podsmażamy z tofu na rozgrzanym oleju przez około 5 minut. Dodajemy sól kala namak, kurkumę, płatki drożdżowe i podsmażamy jeszcze przez chwilę.
Dolewamy wodę i odparowujemy, mieszamy co jakiś czas, aż otrzymamy konsystencje przypominającą jajecznicę.
Tofucznicę posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem z dymki, prażonym słonecznikiem i płatkami chilli.
Podajemy z pomidorem, awokado i pieczywem.