Tarta z cukinii
Pyszna i chrupiąca tarta z papryką i serem fetą, doskonała zarówno na ciepło jak i na zimno. Łatwa w przygotowaniu, ale bardzo efektowna i sycąca! Wspaniale sprawdzi się na posiłek potreningowy, ale również jako przekąska. Idealna dla dorosłych, jak również dla dzieci.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ciasto: |
|
20
|
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
300 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
0,1
|
opakowania jogurtu naturalnego
50 g
|
10
|
łyżeczek masła
50 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
łyżeczka czosnku granulowanego
3 g
|
Farsz: |
|
4
|
sztuki jajek
224 g
|
1,5
|
sztuki sera feta
300 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
sztuki cukinii
400 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Składniki na ciasto mieszamy i ugniatamy w kulkę. Wstawiamy na około godzinę do lodówki.
Formę na ciasto smarujemy odrobiną masła i wykładamy ciasto równomiernie na całą formę łącznie z bokami. Spód ciasta nakłuwamy widelcem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut.
W tym czasie mieszamy jajko z fetą (kawałek odkładamy do posypania) i sporą ilością pieprzu.
Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i paprykę.
Jajeczną masę wylewamy na podpieczony spód.
Układamy cukinię pokrojoną w cieniutkie plasterki i posypujemy pokruszoną fetą.
Pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. 40 minut. Smacznego!