![Placuszki z cukinii](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2017/12/17235934/Placki-z-cukinii-male.png)
Placuszki z cukinii
Nie masz pomysłu na przyrządzenie cukinii? Znudziła Ci się już cukinia gotowana czy pieczona? Nic straconego. Otóż mam dla ciebie coś wyjątkowego. To sprawdzony przepis na placki z cukinii – prosty, szybki i łatwy. Placki są przepyszne, chrupiące i aromatyczne.
![Placuszki z cukinii](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2017/12/17235930/palcki-male.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Dobre na cholesterol](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dobrenacholesterol.png)
![Low fat](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/fat.png)
![Low glycemic index](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/lowglycemic.png)
![Na wynos](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/nawynos.png)
![Szybkie przygotowanie](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/szybkieprzygotowanie.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
7
|
łyżek mąki orkiszowej
70 g
|
1
|
sztuka jajka kurzego
56 g
|
0,1
|
opakowania jogurtu naturalnego
30 g
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Na placki z cukinii najlepsza jest młoda cukinia, ale nawet jeśli akurat masz większą, z grubszą skórką, też możesz jej użyć. Najpierw umyj ją dokładnie pod bieżącą, zimną wodą. Obetnij oba końce warzywa. Gdy masz młodą cukinię, nie obieraj jej ze skórki. Jeżeli jest starsza i jej skórka jest twarda, wówczas obierz ją cienko, aby nie zmarnować zbyt wiele miąższu. Placuszki z cukinii będą doskonałe, jeśli w przypadku starszej cukinii usuniesz łyżeczką przerośnięte pestki. W młodej nie ma potrzeby tego robić.
Jeżeli masz ochotę na placki z cukinii przepis Respo pozwoli Ci przygotować je w prosty i szybki sposób. Weź tarkę i zetrzyj cukinię na grubych oczkach. Zostaw ją na chwilę. Jeżeli widzisz, że zbiera się woda, odlej ją. Masa będzie mokra, ale warzywo nie może pływać w wodzie. Po odsączeniu masy na placki z cukinii przełóż ją do miski.
Nasz przepis na placki z cukinii uwzględnia ilość jaj w zależności od liczby porcji dania, jaką zamierzasz przygotować. Do miski ze startą cukinią wbij teraz tyle jajek, ile masz zaznaczone w składnikach na zaplanowaną porcję. Placki cukiniowe dopraw do smaku solą i pieprzem.
Aby placek z cukinii nabrał odpowiedniej konsystencji, wsypuj stopniowo mąkę i cały czas mieszaj masę. Mieszaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Ustaw palnik na niewielkiej mocy i dobrze rozgrzej patelnię. Placuszki cukiniowe wygodnie smaży się na średniej patelni. Wystarczy kilka minut, aby patelnia dobrze się nagrzała. Wlej wtedy trochę oliwy. Każdy placek z cukinii będzie miał odpowiednią wielkość, gdy będziesz ją odmierzać łyżką stołową. Po prostu nabierz czubatą łyżkę ciasta i połóż na patelni. Możesz lekko rozsmarować, aby placek był cieńszy. Placki smaż po 2-4 minuty z każdej strony. Jak zrobić placki z cukinii, aby były lekkie? Dopilnuj, żeby się tylko lekko zrumieniły, a jednocześnie były dobrze wysmażone w środku. Efekt uzyskasz, wykorzystując do smażenia niewielką moc palnika. Nie dolewaj oliwy, chyba że zobaczysz, że placki zaczynają się przypalać.
Chrupiące placki z cukinii połóż po usmażeniu na papierowym ręczniku. Odsączysz w ten sposób pozostałości oliwy.
Delikatne i aromatyczne fit placki z cukinii możesz zjeść na ciepło lub zimno. Najlepsze są na ciepło serwowane z jogurtem. Życzymy wspaniałych doznań smakowych!