Placuszki z cukinii

Placuszki z cukinii

Nie masz pomysłu na przyrządzenie cukinii? Znudziła Ci się już cukinia gotowana czy pieczona? Nic straconego. Otóż mam dla ciebie coś wyjątkowego. To sprawdzony przepis na placki z cukinii – prosty, szybki i łatwy. Placki są przepyszne, chrupiące i aromatyczne.

10 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,51/5
(z 57 ocen)
Placuszki z cukinii
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Dobre na cholesterol Dobre na cholesterol
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

605 kcal Kalorie
25 g Białko
30 g Tłuszcze
59 g Węglowodany
266 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
2
sztuki cukinii
400 g
5
łyżek mąki orkiszowej
50 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
sztuka jajka kurzego
56 g
0,3
opakowania jogurtu naturalnego
100 g
4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
łyżeczka kuminu
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

605 kcal Kalorie
25 g Białko
30 g Tłuszcze
59 g Węglowodany
266 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Obieramy cebulę i drobno siekamy. Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

2

Cukinię przekładamy na sitko, lekko solimy, mieszamy i odstawiamy na 5 minut, do wypuszczenia soku.

3

W tym czasie rozgrzewamy patelnię beztłuszczowo na średnim ogniu i smażymy cebulę bez przykrycia przez około 3 minuty do zeszklenia, odstawiamy do przestudzenia.

4

Odciskamy dokładnie cukinię z nadmiaru wody i przekładamy do miski i dodajemy jaja. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz kuminem według uznania. Dodajemy przestudzoną cebulę. Mieszamy do połączenia.

5

Stopniowo dodajemy mąkę orkiszową, mieszając do uzyskania zwartej, lekko klejącej masy. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dosypujemy jeszcze odrobinę mąki orkiszowej.

6

Na patelni rozgrzewamy oliwę na małym ogniu. Nakładamy porcje masy łyżką, formując małe placuszki. Za pomocą łyżki spłaszczamy porcje ciasta i delikatnie je wyrównujemy.

7

Smażymy placuszki bez przykrycia na małym ogniu przez około do zestalenia i zrumienienia spodu (możemy przykryć patelnię pokrywką). Gdy masa się scali, delikatnie, za pomocą płaskiej szpatułki obracamy placuszki na drugą stronę i smażymy do zrumienienia.

8

Gotowe placuszki przekładamy na talerz i podajemy z jogurtem.

Placki z cukinii, czyli szybki, pełen białka posiłek

Potrzebujesz zaledwie 20 minut, aby przygotować fit placki z cukinii. Mają aż 21 gramów białka, 7 gramów błonnika, a także krótką listę składników, aby móc je przygotować. To idealna pozycja na posiłek do pracy i kolację. Możesz od razu przygotować większą porcję, zwłaszcza jeśli masz mało czasu na robienie posiłków lub chcesz podzielić się nimi z członkami rodziny. Świetnie sprawdzą się także jako baza z innymi dodatkami, zwłaszcza kleksem skyru oraz niskokalorycznymi warzywami.

Fit placuszki z cukinii na Twojej diecie

Dieta kojarzy Ci się z restrykcjami i jedzeniem niesmacznych produktów? Jak widzisz, wcale nie musi tak być! Placki z cukinii to danie smaczne i zbilansowane. Jak wspomnieliśmy, idealnie sprawdzi się jako sposób na szybkie zaspokojenie głodu. Jeśli więc lubisz łatwe do przygotowania i smaczne dania, a także chcesz schudnąć, to koniecznie przetestuj ten przepis! Jesteśmy pewni, że zostanie w Twoim menu na dłużej.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera