
Placuszki z cukinii
Nie masz pomysłu na przyrządzenie cukinii? Znudziła Ci się już cukinia gotowana czy pieczona? Nic straconego. Otóż mam dla ciebie coś wyjątkowego. To sprawdzony przepis na placki z cukinii – prosty, szybki i łatwy. Placki są przepyszne, chrupiące i aromatyczne.

Kategorie








Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
2
|
sztuki cukinii
400 g
|
5
|
łyżek mąki orkiszowej
50 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
sztuka jajka kurzego
56 g
|
0,3
|
opakowania jogurtu naturalnego
100 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka kuminu
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Obieramy cebulę i drobno siekamy. Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cukinię przekładamy na sitko, lekko solimy, mieszamy i odstawiamy na 5 minut, do wypuszczenia soku.
W tym czasie rozgrzewamy patelnię beztłuszczowo na średnim ogniu i smażymy cebulę bez przykrycia przez około 3 minuty do zeszklenia, odstawiamy do przestudzenia.
Odciskamy dokładnie cukinię z nadmiaru wody i przekładamy do miski i dodajemy jaja. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz kuminem według uznania. Dodajemy przestudzoną cebulę. Mieszamy do połączenia.
Stopniowo dodajemy mąkę orkiszową, mieszając do uzyskania zwartej, lekko klejącej masy. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dosypujemy jeszcze odrobinę mąki orkiszowej.
Na patelni rozgrzewamy oliwę na małym ogniu. Nakładamy porcje masy łyżką, formując małe placuszki. Za pomocą łyżki spłaszczamy porcje ciasta i delikatnie je wyrównujemy.
Smażymy placuszki bez przykrycia na małym ogniu przez około do zestalenia i zrumienienia spodu (możemy przykryć patelnię pokrywką). Gdy masa się scali, delikatnie, za pomocą płaskiej szpatułki obracamy placuszki na drugą stronę i smażymy do zrumienienia.
Gotowe placuszki przekładamy na talerz i podajemy z jogurtem.
Placki z cukinii, czyli szybki, pełen białka posiłek
Potrzebujesz zaledwie 20 minut, aby przygotować fit placki z cukinii. Mają aż 21 gramów białka, 7 gramów błonnika, a także krótką listę składników, aby móc je przygotować. To idealna pozycja na posiłek do pracy i kolację. Możesz od razu przygotować większą porcję, zwłaszcza jeśli masz mało czasu na robienie posiłków lub chcesz podzielić się nimi z członkami rodziny. Świetnie sprawdzą się także jako baza z innymi dodatkami, zwłaszcza kleksem skyru oraz niskokalorycznymi warzywami.
Fit placuszki z cukinii na Twojej diecie
Dieta kojarzy Ci się z restrykcjami i jedzeniem niesmacznych produktów? Jak widzisz, wcale nie musi tak być! Placki z cukinii to danie smaczne i zbilansowane. Jak wspomnieliśmy, idealnie sprawdzi się jako sposób na szybkie zaspokojenie głodu. Jeśli więc lubisz łatwe do przygotowania i smaczne dania, a także chcesz schudnąć, to koniecznie przetestuj ten przepis! Jesteśmy pewni, że zostanie w Twoim menu na dłużej.