
Faszerowany bakłażan
Bakłażan jest chyba najczęściej faszerowanym warzywem, więc warto to wykorzystać, szczególnie w sezonie. Dodatki idealnie skomponują się z jego niepospolitym smakiem. Szukając inspiracji warto przyrządzić faszerowany bakłażan mięsem mielonym z warzywami.

Kategorie







Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Bakłażana przekrajamy wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrążamy miąższ pozostawiając około ½ cm brzegów. Bakłażana posypujemy solą i odstawiamy na kilkanaście minut. W tym czasie przygotowujemy farsz
Mięso mielone posypujemy ziołami, solą i pieprzem
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy
Paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę. Mały kawałek pora obieramy i kroimy w talarki
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, smażymy cebulę i czosnek, aż będą zeszklone, następnie dodajemy mięso i mieszając podsmażamy przez około 3 minuty
Dodajemy paprykę i pora
Smażymy, cały czas mieszając, aż warzywa zmiękną. Możemy przyprawić do smaku ziołami
Dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy, aż przecier się zagotuje
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni
Ręcznikiem papierowym zbieramy sok z bakłażana i nakładamy gotowy farsz
Gotowe połówki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy po piekarnika
Po około 15 minutach wyjmujemy, posypujemy pokrojoną mozzarella i pieczemy jeszcze kilka minut, aż ser się rozpuści
Gotowe bakłażany posypujemy natką pietruszki i są gotowe do jedzenia. Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
