Faszerowany bakłażan

Bakłażan jest chyba najczęściej faszerowanym warzywem, więc warto to wykorzystać, szczególnie w sezonie. Dodatki idealnie skomponują się z jego niepospolitym smakiem. Szukając inspiracji warto przyrządzić faszerowany bakłażan mięsem mielonym z warzywami.

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,21/5
(z 43 ocen)
Faszerowany bakłażan
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Dobre na cholesterol Dobre na cholesterol
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

431 kcal Kalorie
30 g Białko
22 g Tłuszcze
31 g Węglowodany
147 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
2
porcje mięsa mielonego z kurczaka
200 g
1,5
sztuki bakłażana
300 g
0,6
szklanki przecieru pomidorowego
150 g
2
ząbki czosnku
12 g
0,9
sztuki cebuli
100 g
0,8
sztuki papryki
140 g
0,9
sztuki pora
120 g
4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
0,4
sztuki mozzarelli
45 g
1
szczypta soli i pieprzu
0,25 g
0,2
łyżeczki ziół
1 g
1
łyżeczka natki pietruszki
6 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

431 kcal Kalorie
30 g Białko
22 g Tłuszcze
31 g Węglowodany
147 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Bakłażana przekrajamy wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrążamy miąższ pozostawiając około ½ cm brzegów. Bakłażana posypujemy solą i odstawiamy na kilkanaście minut. W tym czasie przygotowujemy farsz

2

Mięso mielone posypujemy ziołami, solą i pieprzem

3

Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy

4

Paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę. Mały kawałek pora obieramy i kroimy w talarki

5

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, smażymy cebulę i czosnek, aż będą zeszklone, następnie dodajemy mięso i mieszając podsmażamy przez około 3 minuty

6

Dodajemy paprykę i pora

7

Smażymy, cały czas mieszając, aż warzywa zmiękną. Możemy przyprawić do smaku ziołami

8

Dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy, aż przecier się zagotuje

9

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni

10

Ręcznikiem papierowym zbieramy sok z bakłażana i nakładamy gotowy farsz

11

Gotowe połówki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy po piekarnika

12

Po około 15 minutach wyjmujemy, posypujemy pokrojoną mozzarella i pieczemy jeszcze kilka minut, aż ser się rozpuści

13

Gotowe bakłażany posypujemy natką pietruszki i są gotowe do jedzenia. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?