Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
  h   min
Sprawdź ofertę

Faszerowany bakłażan

Bakłażan jest chyba najczęściej faszerowanym warzywem, więc warto to wykorzystać, szczególnie w sezonie. Dodatki idealnie skomponują się z jego niepospolitym smakiem. Szukając inspiracji warto przyrządzić faszerowany bakłażan mięsem mielonym z warzywami.

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,24/5
(z 45 ocen)
Faszerowany bakłażan
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Dobre na cholesterol Dobre na cholesterol
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

437 kcal Kalorie
30 g Białko
22 g Tłuszcze
32 g Węglowodany
147 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
200 g
 mięsa mielonego z kurczaka
1,5
sztuki bakłażana
300 g
0,6
szklanki przecieru pomidorowego
150 g
2
ząbki czosnku
12 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
sztuka papryki
170 g
1
sztuka pora
140 g
4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
0,4
sztuki mozzarelli
45 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
1
łyżeczka natki pietruszki
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

437 kcal Kalorie
30 g Białko
22 g Tłuszcze
32 g Węglowodany
147 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Bakłażana przekrajamy wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrążamy miąższ pozostawiając około ½ cm brzegów. Bakłażana posypujemy solą i odstawiamy na kilkanaście minut. W tym czasie przygotowujemy farsz.

2

Mięso mielone posypujemy ziołami, solą i pieprzem.

3

Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, paprykę kroimy w kosteczkę, pora w talarki.

4

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, smażymy cebulę i czosnek, aż będą zeszklone, następnie dodajemy mięso i mieszając podsmażamy przez około 3 minuty, dodajemy paprykę i pora.

5

Smażymy, cały czas mieszając, aż warzywa zmiękną. Możemy przyprawić do smaku ziołami.

6

Dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy, aż przecier się zagotuje.

7

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra – dół.

8

Ręcznikiem papierowym zbieramy sok z bakłażana i nakładamy gotowy farsz.

9

Gotowe połówki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy po piekarnika, po 15 minutach posypujemy mozzarellą i pieczemy jeszcze kilka minut, aż się rozpuści.

10

Gotowe bakłażany posypujemy natką pietruszki i są gotowe do jedzenia. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?