Faszerowane bataty

Faszerowane bataty

Nudzą Cię jajecznica lub omlet, które zawsze smakują podobnie? Faszerowane bataty to pomysł na lekki, letni obiad. Zasmakują każdemu kto uwielbia warzywa przyrządzone w różnorodnej postaci. Warzywa na obiad nie muszą być nudne. Oto danie na każdą okazję. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
55 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,50/5
(z 14 ocen)
Faszerowane bataty
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

593 kcal Kalorie
38 g Białko
27 g Tłuszcze
40 g Węglowodany
181 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
1,5
sztuki batatów
300 g
100 g
 mięsa z piersi kurczaka
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
2
sztuki sera mozzarella
240 g
1
sztuka czerwonej cebuli
80 g
0,2
sztuki czerwonej papryki
40 g
0,2
sztuki zielonej papryki
40 g
0,2
sztuki żółtej papryki
40 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki oregano
1,5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

593 kcal Kalorie
38 g Białko
27 g Tłuszcze
40 g Węglowodany
181 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Bataty dokładnie myjemy i przecinamy na pół.

2

Bataty kładziemy na blasze nacięciem do góry, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (tryb góra-dół) i pieczemy około 30-35 minut (dokładny czas zależy od wielkości batatów), wyciągamy, gdy będą miękkie

3

Cebulę kroimy w pióra. Paprykę kroimy w paski. Przyprawami posypujemy warzywa, polewamy oliwą z oliwek i mieszamy. Warzywa układamy na drugiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

4

Mięso przyprawiamy. Umieszczamy na blasze razem z warzywami i wstawiamy do piekarnika (aby zaoszczędzić czas możemy piec w tym samym czasie zarówno bataty i kurczaka z warzywami. Kurczaka należy piec około 20 minut).

5

Gdy bataty będą upieczone i ostudzone, za pomocą łyżki należy wydrążyć środek. (miąższ możemy dodać do farszu lub wykorzystać do przygotowania puree z batatów)

6

Kurczaka szarpiemy widelcem na małe kawałki.

7

Mięso z warzywami i układamy w wydrążonych batatach.

8

Mozzarellę kroimy w kostkę i posypujemy bataty.

9

Wkładamy na 10 minut do piekarnika. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?