Pieczone kotleciki z ciecierzycy

Pieczone kotleciki z ciecierzycy

Masz ochotę na kotlety w wersji wege? Nasze pieczone kotleciki z ciecierzycy są właśnie dla Ciebie! Mieszanka aromatycznych przypraw, dostarczająca pełnowartościowego białka ciecierzyca i pełna składników mineralnych oraz witamin kasza jaglana tworzą idealne połączenie, któremu nie oprą się nawet największe niejadki. Spróbuj koniecznie!

20 min
Czas przygotowania
55 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,70/5
(z 43 ocen)
Pieczone kotleciki z ciecierzycy
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

506 kcal Kalorie
19 g Białko
16 g Tłuszcze
76 g Węglowodany
1499 mg Sód
17 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
60 g
 kaszy jaglanej
240 g
 ciecierzycy konserwowej
0,5
sztuki pora
70 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g
3
ząbki czosnku
18 g
1
łyżeczka papryki w proszku
3 g
0,5
łyżeczki kuminu
2,5 g
2
łyżeczki oliwy
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
2
łyżki płatków owisanych
20 g

Sos pomidorowy:

1
szklanka pomidorów z puszki
200 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
łyżeczka erytrolu
5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

506 kcal Kalorie
19 g Białko
16 g Tłuszcze
76 g Węglowodany
1499 mg Sód
17 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Gotujemy kaszę jaglaną według instrukcji na opakowaniu. Ciecierzycę odsączamy bardzo dokładnie na sitku i opłukujemy.

2

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.

3

Białą część pora dokładnie myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Na małej patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Dodajemy pokrojonego pora i podsmażamy przez około 5-7 minut, aż zmięknie i lekko się zeszkli. Odstawiamy do przestudzenia.

4

Obrywamy listki natki pietruszki i siekamy łodyżki, obieramy czosnek i rozgniatamy.

5

Do naczynia blendera przekładamy ugotowaną kaszę jaglaną, ciecierzycę, płatki owsiane, pora, czosnek, pietruszkę oraz przyprawy. Blendujemy pulsacyjnie, krótko i partiami, tak aby masa była zwarta, ale jednocześnie pozostały w niej wyczuwalne kawałki ciecierzycy i kaszy. Nie chcemy uzyskać gładkiego puree – to klucz do uniknięcia gumowatości i pustych wnętrz. Masa powinna być gęsta i kleista. Jeśli jest zbyt luźna, możemy dodać jeszcze 1-2 łyżki płatków owsianych. Odstawiamy masę na około 5-10 minut, aby płatki owsiane wchłonęły wilgoć.

6

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką formujemy kotleciki na blaszce. Pieczemy przez 25 minut.

7

Blendujemy wszystkie składniki sosu i gotujemy przez 10 minut.

8

Kotleciki podajemy z sosem pomidorowym.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera