
Pieczone kotleciki z ciecierzycy
Masz ochotę na kotlety w wersji wege? Nasze pieczone kotleciki z ciecierzycy są właśnie dla Ciebie! Mieszanka aromatycznych przypraw, dostarczająca pełnowartościowego białka ciecierzyca i pełna składników mineralnych oraz witamin kasza jaglana tworzą idealne połączenie, któremu nie oprą się nawet największe niejadki. Spróbuj koniecznie!

Kategorie












Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
60 g
|
kaszy jaglanej
|
240 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
0,5
|
sztuki pora
70 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
1
|
łyżeczka papryki w proszku
3 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
2,5 g
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżki płatków owisanych
20 g
|
Sos pomidorowy: |
|
1
|
szklanka pomidorów z puszki
200 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Gotujemy kaszę jaglaną według instrukcji na opakowaniu. Ciecierzycę odsączamy bardzo dokładnie na sitku i opłukujemy.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.
Białą część pora dokładnie myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Na małej patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Dodajemy pokrojonego pora i podsmażamy przez około 5-7 minut, aż zmięknie i lekko się zeszkli. Odstawiamy do przestudzenia.
Obrywamy listki natki pietruszki i siekamy łodyżki, obieramy czosnek i rozgniatamy.
Do naczynia blendera przekładamy ugotowaną kaszę jaglaną, ciecierzycę, płatki owsiane, pora, czosnek, pietruszkę oraz przyprawy. Blendujemy pulsacyjnie, krótko i partiami, tak aby masa była zwarta, ale jednocześnie pozostały w niej wyczuwalne kawałki ciecierzycy i kaszy. Nie chcemy uzyskać gładkiego puree – to klucz do uniknięcia gumowatości i pustych wnętrz. Masa powinna być gęsta i kleista. Jeśli jest zbyt luźna, możemy dodać jeszcze 1-2 łyżki płatków owsianych. Odstawiamy masę na około 5-10 minut, aby płatki owsiane wchłonęły wilgoć.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką formujemy kotleciki na blaszce. Pieczemy przez 25 minut.
Blendujemy wszystkie składniki sosu i gotujemy przez 10 minut.
Kotleciki podajemy z sosem pomidorowym.