
Pieczone kotleciki z ciecierzycy
Masz ochotę na kotlety w wersji wege? Nasze pieczone kotleciki z ciecierzycy są właśnie dla Ciebie! Mieszanka aromatycznych przypraw, dostarczająca pełnowartościowego białka ciecierzyca i pełna składników mineralnych oraz witamin kasza jaglana tworzą idealne połączenie, któremu nie oprą się nawet największe niejadki. Spróbuj koniecznie!

Kategorie












Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
0,5
|
szklanki kaszy jaglanej
50 g
|
0,5
|
opakowania ciecierzycy konserwowej
120 g
|
0,5
|
sztuki pora
70 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
1
|
łyżeczka papryki w proszku
3 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
2,5 g
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
1
|
szczypta soli i pieprzu
0,25 g
|
sos pomidorowy: |
|
1
|
szklanka pomidorów z kartonu
200 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
1
|
szczypta soli i pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Gotujemy kaszę jaglaną, odcedzamy ciecierzycę
Pokrojonego pora podsmażamy na oliwie
Obrywamy listki natki pietruszki i siekamy łodyżki, obieramy czosnek i rozgniatamy
Do naczynia blendera przekładamy ugotowaną kaszę jaglaną, ciecierzycę, czosnek, pietruszkę oraz przyprawy, blendujemy aż wszystkie składniki się połączą
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką formujemy kotleciki na blaszce, pieczemy kotleciki przez 25 minut.
Blendujemy wszystkie składniki sosu i gotujemy przez 10 minut
Kotleciki podajemy z sosem pomidorowym.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
