
Cukinia nadziewana kaszą kuskus z warzywami i serem feta
Cukinia perfekcyjnie nadaje się do faszerowania – wypróbuj poniższy przepis, aby się o tym przekonać! Nasza cukinia nadziewana kaszą kuskus z warzywami i serem feta to pyszna, pełnowartościowa i niezwykle sycąca potrawa. Idealnie nada się ona zarówno do standardowego przygotowania w piekarniku, jak i na grilla. I jeszcze jedno — wykonanie tego dania jest tak łatwe, że poradzi sobie z nim każdy!

Kategorie




Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
kaszy kuskus
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
0,5
|
sztuki sera typu feta
100 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cebulę, czosnek, paprykę kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i dusimy wszystkie warzywa.
Uduszone warzywa przekładamy do miski, dodajemy kaszę kuskus, ser feta, pokrojone pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
Cukinię kroimy na pół wzdłuż i wydrążamy gniazda nasienne.
W miejsce gniazd nasiennych wkładamy przygotowany farsz.
Nadziewaną cukinię pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez około 20-25 minut, aż cukinia lekko zmięknie.
Upieczoną cukinię nakładamy na talerz. Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
