Tarta z makiem

30 min
Czas przygotowania
100 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,00/5
(z 30 ocen)
Tarta z makiem
Kategorie
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Dobre na cholesterol Dobre na cholesterol
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

331 kcal Kalorie
12 g Białko
21 g Tłuszcze
26 g Węglowodany
112 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
10
łyżek mąki pełnoziarnistej
150 g
10
łyżeczek masła
50 g
3
sztuki jajek kurzych
168 g
40
łyżeczek maku
200 g
1
opakowanie zmielonego twarogu
200 g
8
łyżeczek budyniu śmietankowego bez cukru
40 g
2
łyżki cukru waniliowego
20 g
6
łyżek pudru z erytrolu
30 g
1
sztuka gorzkiej czekolady
100 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

331 kcal Kalorie
12 g Białko
21 g Tłuszcze
26 g Węglowodany
112 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 30 min.
1

Masa makowa: Mak gotujemy w wodzie lub mleku przez 30 minut, blendujemy. Dodajemy ulubione dodatki, u mnie suszone śliwki, rodzynki, wiórki kokosowe, orzechy, skórka z gorzkiej pomarańczy

2

Spód: łączymy mąkę z masłem, jajkiem i zlepiamy je w kulę

3

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra/dół). Formę na tartę o średnicy 24 cm smarujemy delikatnie tłuszczem, wylepiamy ciastem i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania nadzienia

4

Nadzienie: Masę makową wkładamy do miski, dodajemy twaróg, jajka, budyń, cukier z wanilią i kostki czekolady.Wszystko dokładnie miksujemy. Masę wkładamy na wcześniej przygotowany spód i pieczemy około 45 minut

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?