Ciasteczka z makiem

Ciasteczka z makiem

Makowiec, mrowisko, kutia…fani maku łączcie się – bo nasze ciasteczka z makiem już na Was czekają! Kruchy, super prosty w wykonaniu i pełen wyrazistych ziarenek maku – taki właśnie jest ten ekspresowy deser. A wartości odżywcze? Dba o nie nie tylko dodatek mąki pełnoziarnistej, ale także sama gwiazda programu, czyli mak. Jego ziarna są bowiem super źródłem żelaza, wapnia, magnezu, cynku i miedzi. Wystarczy, że do posłodzenia takich ciasteczek zamiast cukru użyjesz ksylitolu i mega pożywny, zdrowy podwieczorek już na Ciebie czeka. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,33/5
(z 3 ocen)
Ciasteczka z makiem
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Na wynos Na wynos
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

400 kcal Kalorie
5 g Białko
27 g Tłuszcze
38 g Węglowodany
110 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
6,7
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g
5
łyżek mąki pszennej
60 g
24
łyżeczki masła
120 g
2
łyżki ksylitolu
30 g
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g
1,5
łyżki maku
15 g
1
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
0,5
łyżeczki aromatu migdałowego
1,5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

400 kcal Kalorie
5 g Białko
27 g Tłuszcze
38 g Węglowodany
110 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę.

2

Dzielimy na kulki, każda po ok. 20g. Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Delikatnie spłaszczamy.

3

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, tryb góra – dół przez około 12-15 minut.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?