
Tarta z jabłkami
Szukasz inspiracji na ciasto z jabłkami? Mam dla Ciebie przepis na tartę z jabłkami wykonaną na rewelacyjnym kruchym spodzie z mąki ryżowej, migdałowej i pełnoziarnistej. Ciasto jest lekkie i zdrowe, ale przede wszystkim wyjątkowo smaczne.

Kategorie









Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Kruchy spód i kruszonka:
Wypełnienie:
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Olej kokosowy lub masło rozdrabniamy
Wszystkie mąki mieszamy ze sobą, dodajemy siemię lniane, erytrol i masło lub olej
Miksujemy do uzyskania jednolitej masy
Tak przygotowane ciasto formujemy w kulę i wstawiamy do lodówki na 30 minut
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki
Pokrojone jabłka mieszamy z cynamonem i erytrolem
Po 30 minutach wyciągamy ciasto z lodówki, 3/4 ciasta rozkładamy i uklepujemy po kawałeczku na formie do tarty i nakłuwamy spód widelcem
Wstawiamy spód do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach
Gdy spód będzie już podpieczony nakładamy jabłka
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę. Możemy dodać do niej ksylitol
Ubitą pianą przykrywamy jabłka
Pozostałą część ciasta kruszymy i posypujemy pianę
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut
Po wyjęciu z piekarnika nasze pyszne ciasto jest gotowe. Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
