
Tarta z jabłkami
Szukasz inspiracji na ciasto z jabłkami? Mamy dla Ciebie przepis na tartę z jabłkami wykonaną na rewelacyjnym kruchym spodzie z mąki ryżowej, migdałowej i pełnoziarnistej. Ciasto jest lekkie i zdrowe, ale przede wszystkim wyjątkowo smaczne.

Kategorie









Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
Kruchy spód i kruszonka: |
|
20
|
łyżeczek masła
100 g
|
4
|
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
60 g
|
10
|
łyżek mąki ryżowej
100 g
|
6
|
łyżek mąki migdałowej
60 g
|
8
|
łyżeczek siemienia lnianego
40 g
|
10
|
łyżeczek erytrolu
50 g
|
Wypełnienie: |
|
6
|
sztuk jabłek
900 g
|
3
|
łyżeczki cynamonu
12 g
|
4
|
łyżeczki erytrolu
20 g
|
3
|
sztuki białka jaj
105 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Masło rozdrabniamy – możemy posiekać za pomocą noża. Wszystkie mąki mieszamy ze sobą, dodajemy siemię lniane, erytrol i masło. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Wyrobione ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą lub zamykamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C, tryb góra-dół (lub 160°C z termoobiegiem).
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki, mieszamy z cynamonem i erytrolem (można zwiększyć lub zmniejszyć ilość erytrolu w zależności o kwaśności jabłek).
Po schłodzeniu wyjmujemy ciasto z lodówki. Odrywamy ¾ masy i wylepiamy nią formę do tarty o średnicy 24–26 cm, pokrywając dno i boki. Nakłuwamy spód widelcem.
Wstawiamy spód do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 10 minut.
W tym czasie białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania możemy dodać troszkę erytrolu, jeśli wolimy słodszy smak.
Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika. Wykładamy na niego jabłka, a następnie równomiernie rozprowadzamy pianę z białek.
Pozostałe ciasto kruszymy palcami i posypujemy nim wierzch ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180°C, tryb góra-dół (lub 160°C termoobieg), aż kruszonka się zrumieni.
Po upieczeniu zostawiamy tartę w formie do lekkiego przestudzenia (minimum 15–20 minut), żeby masa dobrze się ścięła.
Pyszna tarta z jabłkami bez cukru
Któż nie kocha dobrego deseru z jabłkami... I wcale nie trzeba rezygnować z takich smakołyków również na diecie! Mamy dla Ciebie przepis łatwy do wykonania, który zagwarantuje pełnię smaku. A do tego bez zbędnego dodatku cukru! Ta tarta z jabłkami ma jedynie dodatek erytrolu, a także słodycz pochodzącą z jabłek. Dlatego jest to świetny wybór dla wszystkich osób, które chcą jeść nieco lżej, ale wciąż smacznie i bez zbędnych restrykcji.
Tarta z jabłkami na diecie? Oczywiście!
W Respo nie lubimy niepotrzebnych restrykcji, bo uważamy, że aby utrzymać zdrowy styl życia przez lata, dieta musi być smaczna. Dlatego miejsce w niej mają również takie przepisy jak tarta z jabłkami. Bez zbędnych dodatków, które mogłyby utrudniać proces jej przygotowania. Dlatego zdecydowanie polecamy ten przepis do przetestowania. Jesteśmy pewni, że na długo zagości w Twojej diecie!