Piernik z gruszką

Piernik z gruszką

Piernik tylko na Święta? Nie! Nasz piernik z gruszką idealnie sprawdzi się przez cały rok – nie tylko od Święta. A smak? Dodatek gruszki i powideł śliwkowych sprawi, że pokochają go wszyscy domownicy. Spróbuj koniecznie!

20 min
Czas przygotowania
65 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,96/5
(z 50 ocen)
Piernik z gruszką
Kategorie
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Low fat Low fat
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

567 kcal Kalorie
14 g Białko
21 g Tłuszcze
87 g Węglowodany
348 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki
4
łyżeczki miodu
48 g
13
łyżeczek powideł śliwkowych
195 g
4
łyżeczki przyprawy do pierników
20 g
17
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
0255 g
1
łyżeczka sody oczyszczonej
5 g
1
szklanka mleka
250 g
0,3
opakowania jogurtu naturalnego
100 g
50 g
 orzechów
2
sztuki jajek
112 g
50 g
 śliwek suszonych
1
sztuka gruszek
130 g
13
łyżeczek masła
65 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

567 kcal Kalorie
14 g Białko
21 g Tłuszcze
87 g Węglowodany
348 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni (tryb góra-dół).

2

W małym garnku roztapiamy masło z miodem i przyprawą.

3

Dodajemy mąkę, sodę i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mleko, jogurt, śliwki, powidła i orzechy, ponownie mieszamy, na końcu dodajemy jajka i mieszamy ostatni raz.

4

Masę przelewamy do foremki i wkładamy gruszki.

5

Pieczemy przez ok. 40-45 minut.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.