Piernik z gruszką

Piernik tylko na Święta? Nie! Nasz piernik z gruszką idealnie sprawdzi się przez cały rok – nie tylko od Święta. A smak? Dodatek gruszki i powideł śliwkowych sprawi, że pokochają go wszyscy domownicy. Spróbuj koniecznie!

15 min
Czas przygotowania
55 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,03/5
(z 33 ocen)
Piernik z gruszką
Kategorie
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Low fat Low fat
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

285 kcal Kalorie
7 g Białko
11 g Tłuszcze
42 g Węglowodany
170 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
4
łyżeczki miodu
48 g
13
łyżeczek powideł śliwkowych
195 g
4
łyżeczki przyprawy do piernika
20 g
16,7
łyżki mąki pełnoziarnistej
250 g
1
łyżeczka sody oczyszczonej
5 g
1
szklanka mleka 1,5 %
250 g
5
łyżek jogurtu naturalnego
100 g
1,7
garści posiekanych orzechów
50 g
2
sztuki jajek kurzych
112 g
7
sztuk suszonych śliwek
49 g
1
sztuka gruszek
150 g
13
łyżeczek masła
65 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

285 kcal Kalorie
7 g Białko
11 g Tłuszcze
42 g Węglowodany
170 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni

2

W garnku na małym ogniu roztopić masło z miodem i przyprawą

3

Dodajemy mąkę, sodę i dokładnie mieszamy

4

Dodajemy mleko, jogurt i orzechy, ponownie mieszamy, na końcu dodajemy jajka i mieszamy ostatni raz

5

Masę przelewamy do foremki i wkładamy gruszki

6

Pieczemy przez ok. 40-45 minut

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?