
Piernik z gruszką
Piernik tylko na Święta? Nie! Nasz piernik z gruszką idealnie sprawdzi się przez cały rok – nie tylko od Święta. A smak? Dodatek gruszki i powideł śliwkowych sprawi, że pokochają go wszyscy domownicy. Spróbuj koniecznie!

Kategorie





Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
567
kcal
Kalorie
14
g
Białko
21
g
Tłuszcze
87
g
Węglowodany
348
mg
Sód
11
g
Błonnik
Składniki
4
|
łyżeczki miodu
48 g
|
13
|
łyżeczek powideł śliwkowych
195 g
|
4
|
łyżeczki przyprawy do pierników
20 g
|
17
|
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
0255 g
|
1
|
łyżeczka sody oczyszczonej
5 g
|
1
|
szklanka mleka
250 g
|
0,3
|
opakowania jogurtu naturalnego
100 g
|
50 g
|
orzechów
|
2
|
sztuki jajek
112 g
|
50 g
|
śliwek suszonych
|
1
|
sztuka gruszek
130 g
|
13
|
łyżeczek masła
65 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
567
kcal
Kalorie
14
g
Białko
21
g
Tłuszcze
87
g
Węglowodany
348
mg
Sód
11
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni (tryb góra-dół).
2
W małym garnku roztapiamy masło z miodem i przyprawą.
3
Dodajemy mąkę, sodę i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mleko, jogurt, śliwki, powidła i orzechy, ponownie mieszamy, na końcu dodajemy jajka i mieszamy ostatni raz.
4
Masę przelewamy do foremki i wkładamy gruszki.
5
Pieczemy przez ok. 40-45 minut.