Piernik z orzechami i powidłami śliwkowymi

Piernik z orzechami i powidłami śliwkowymi

Święta za pasem, a Ty jesteś na diecie? Czy w ogóle da się pogodzić ze sobą świąteczne potrawy i chęć pozbycia się nadmiarowych kilogramów? Z nami odpowiedź na to pytanie brzmi: tak! Koniecznie wypróbuj poniższy przepis na piernik z orzechami i powidłami śliwkowymi, a przekonasz się, że piernik w wersji “fit” smakuje równie pysznie, co oryginał, dostarczając jednocześnie mniej kalorii, a więcej niezbędnych składników odżywczych. Kto wie, może na tak przygotowane ciasto dałby się skusić sam Święty Mikołaj?

10 min
Czas przygotowania
55 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,85/5
(z 103 ocen)
Piernik z orzechami i powidłami śliwkowymi
Kategorie
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

507 kcal Kalorie
14 g Białko
19 g Tłuszcze
78 g Węglowodany
139 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki
35
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
350 g
1,5
łyżeczki przyprawy do pierników
7,5 g
2
sztuki jaja kurzego
112 g
0,8
szklanki mleka
200 g
60 g
 orzechów włoskich
1
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
7
łyżeczek powideł śliwkowych
105 g
8
łyżeczek oleju rzepakowego
40 g
3
łyżki ksylitolu
45 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

507 kcal Kalorie
14 g Białko
19 g Tłuszcze
78 g Węglowodany
139 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Składniki suche: mąkę, przyprawę do piernika, ksylitol i proszek do pieczenia łączymy ze sobą.

2

Jajka, mleko, olej i powidła blendujemy na gładką masę.

3

Łączymy suche i mokre składniki, dodajemy posiekane orzechy.

4

Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej (30x11x7,5).

5

Pieczemy w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku w trybie góra dół przez 45 minut. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.