![Piernik z orzechami i powidłami śliwkowymi](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/07/22160321/004A3686.jpg)
Piernik z orzechami i powidłami śliwkowymi
Święta za pasem, a Ty jesteś na diecie? Czy w ogóle da się pogodzić ze sobą świąteczne potrawy i chęć pozbycia się nadmiarowych kilogramów? Z nami odpowiedź na to pytanie brzmi: tak! Koniecznie wypróbuj poniższy przepis na piernik z orzechami i powidłami śliwkowymi, a przekonasz się, że piernik w wersji “fit” smakuje równie pysznie, co oryginał, dostarczając jednocześnie mniej kalorii, a więcej niezbędnych składników odżywczych. Kto wie, może na tak przygotowane ciasto dałby się skusić sam Święty Mikołaj?
![Piernik z orzechami i powidłami śliwkowymi](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/07/22160309/004A3686.png)
Kategorie
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Na wynos](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/nawynos.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
35
|
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
350 g
|
2
|
łyżeczki przyprawy do piernika lub przyprawy korzennej
6 g
|
2
|
sztuki jajek kurzych
112 g
|
0,8
|
szklanki mleka
200 g
|
60 g
|
orzechów włoskich
|
1
|
łyżeczka proszku do pieczenia
3 g
|
7
|
łyżeczek powideł śliwkowych
105 g
|
8
|
łyżeczek oleju rzepakowego
40 g
|
4
|
łyżki ksylitolu
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Składniki suche: mąkę, przyprawę do piernika, ksylitol i proszek do pieczenia łączymy ze sobą.
Jajka, mleko, olej i powidła blendujemy na gładką masę.
Łączymy suche i mokre składniki, dodajemy posiekane orzechy.
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej (30x11x7,5).
Pieczemy w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku w trybie góra dół przez 45 minut. Smacznego!