Pierniki
Zapach piernika lub małych pierniczków kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia, jednak przysmak ten może gościć w Twojej kuchni przez cały rok. Szczególnie w ciekawej wersji z mąką orkiszową, ryżową i owsianą. Pierniki mają wyjątkowy zapach i smak. Spróbuj.

Kategorie






Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Do dużego naczynia przesiewamy mąki, dodajemy sodę i sól
W garnuszku rozpuszczamy masło i kiedy zacznie się pienić, ściągamy z ognia i dodajemy przyprawy i kakao
Dokładnie mieszamy (najlepiej spiralną trzepaczką) aż wszystkie składniki się połączą
Na koniec dodajemy jajko, żółtko i erytrol. Jeszcze raz dokładnie mieszamy
Wlewamy masę piernikową do naczynia z suchymi składnikami, dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto
Ciasto powinno być dość twarde, ale sprężyste. W razie potrzeby możemy dosypać mąki
Przykrywamy i wkładamy do lodówki na około 30-60 minut
Ciasto dzielimy na części, by było nam wygodniej, rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy
Wycinamy ciastka foremkami, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 20 min
Pyszne i aromatyczne ciastka są gotowe. Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
