Tarta porowa

Tarta porowa

Szukasz efektownego dania, które zaimponuje rodzinie i znajomym? Krucha tarta porowa, wypełniona kremowym, wyrazistym nadzieniem będzie strzałem w dziesiątkę! Oprócz pysznego smaku tarta dostarcza też ogrom wartości odżywczych. Znajdziesz tu bowiem polifenole, witaminę C, beta-karoten, kwas foliowy i związki siarki. Koniecznie wypróbuj nasz przepis!

15 min
Czas przygotowania
105 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,50/5
(z 2 ocen)
Tarta porowa
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

414 kcal Kalorie
17 g Białko
21 g Tłuszcze
42 g Węglowodany
277 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki

Ciasto:

20
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
300 g
1
sztuka jajka
56 g
0,1
opakowania jogurtu naturalnego
50 g
10
łyżeczek masła
50 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
łyżeczka czosnku granulowanego
3 g

Farsz:

2
sztuki pora
280 g
4
sztuki jajek
224 g
8
łyżek śmietany
200 g
5
łyżek parmezanu
50 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

414 kcal Kalorie
17 g Białko
21 g Tłuszcze
42 g Węglowodany
277 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Składniki na ciasto mieszamy i ugniatamy w kulkę. Wstawiamy na około godzinę do lodówki.

2

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni, tryb góra-dół.

3

Ciasto wykładamy równomiernie na całą formę łącznie z bokami. Spód ciasta nakłuwamy widelcem.

4

Por kroimy w pasterki.

5

W misce mieszamy: jajka, śmietanę, starty ser oraz pora. Doprawiamy solą i pieprzem.

6

Masę jajeczną wylewamy na ciasto.

7

Pieczemy przez około 30 minut, do ścięcia farszu i zarumienienia ciasta.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?