Tarta z cukinii

Tarta z cukinii

Pyszna i chrupiąca tarta z papryką i serem fetą, doskonała zarówno na ciepło jak i na zimno. Łatwa w przygotowaniu, ale bardzo efektowna i sycąca! Wspaniale sprawdzi się na posiłek potreningowy, ale również jako przekąska. Idealna dla dorosłych, jak również dla dzieci.

20 min
Czas przygotowania
80 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
1,00/5
(z 2 ocen)
Tarta z cukinii
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Dobre na cholesterol Dobre na cholesterol
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

433 kcal Kalorie
22 g Białko
21 g Tłuszcze
44 g Węglowodany
644 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik

Ciasto:

20
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
300 g
1
sztuka jajka
56 g
0,1
opakowania jogurtu naturalnego
50 g
10
łyżeczek masła
50 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
łyżeczka czosnku granulowanego
3 g

Farsz:

4
sztuki jajek
224 g
1,5
sztuki sera feta
300 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
2
sztuki cukinii
400 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
sztuka papryki czerwonej
170 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

433 kcal Kalorie
22 g Białko
21 g Tłuszcze
44 g Węglowodany
644 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Składniki na ciasto (mąkę, jajko, jogurt, masło, sól, czosnek granulowany) mieszamy i ugniatamy w jednolitą kulkę. Wstawiamy do lodówki na około godzinę.

2

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, tryb góra-dół (lub 160°C z termoobiegiem).

3

Formę na tartę o średnicy ok. 26–28 cm smarujemy cienko masłem. Wykładamy ciasto równomiernie na dno i boki formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem.

4

Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut (bez przykrycia).

5

W międzyczasie jajka na farsz wbijamy do miski, dodajemy pokruszoną fetę (odkładamy ok. 50 g do posypania wierzchu) i doprawiamy solidną szczyptą pieprzu. Całość mieszamy.

6

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Paprykę kroimy w małą kostkę. Do masy jajeczno-serowej dodajemy pokrojoną cebulę i paprykę, mieszamy.

7

Cukinię myjemy, odcinamy końce i kroimy w bardzo cienkie plasterki o grubości ok. 1–2 mm.

8

Na podpieczony spód wylewamy masę jajeczno-serową z warzywami. Na wierzchu układamy plasterki cukinii, lekko zachodzące na siebie. Posypujemy wierzch pozostałą fetą.

9

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C, tryb góra-dół (lub 180°C z termoobiegiem). Wkładamy tartę do piekarnika i pieczemy przez około 40 minut (bez przykrycia), aż wierzch się zarumieni, a masa się zetnie.

10

Po upieczeniu studzimy lekko przed krojeniem.

Prosta do wykonania tarta z cukinią

Masz ochotę na prosty i efektowny posiłek, nie tylko na co dzień, ale również na przyjęcia? Mamy coś dla Ciebie! To pyszna tarta z cukinią, która skradnie Twoje kubki smakowe. Potrzebujesz tylko 20 minut na jej przygotowanie, a reszta robi się sama! Z pewnością posmakuje również najmłodszym, ale jest idealna także dla kobiet w ciąży oraz osób z podwyższonym poziomem cholesterolu. Do tego nie ma ani grama zbędnego cukru!

Tarta z cukinii na diecie? Czemu nie!

Niektórym osobom wydaje się, że aby schudnąć, trzeba jeść nudno i... niesmacznie. Jednak nie z Respo! Nasze przepisy przygotowują nie tylko dietetycy, ale i kucharze czuwający nad tym, aby każde danie było naprawdę pyszne. Dokładnie taka jest tarta z cukinią, która zawiera mało kalorii i sporo białka. Do tego warzywa, których na diecie nigdy za dużo. Dlatego też zdecydowanie warto ją przerestować i sprawdzić, jak nam smakuje.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera