
Tarta z cukinii
Pyszna i chrupiąca tarta z papryką i serem fetą, doskonała zarówno na ciepło jak i na zimno. Łatwa w przygotowaniu, ale bardzo efektowna i sycąca! Wspaniale sprawdzi się na posiłek potreningowy, ale również jako przekąska. Idealna dla dorosłych, jak również dla dzieci.

Kategorie







Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ciasto: |
|
20
|
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
300 g
|
1
|
sztuka jajka
55 g
|
2,5
|
łyżki jogurtu naturalnego
50 g
|
0,3
|
sztuki masła
50 g
|
1
|
szczypta soli i pieprzu
1 g
|
0,5
|
ząbku czosnku granulowanego
3 g
|
Farsz: |
|
4
|
sztuki jaj
225 g
|
1,5
|
sztuki sera feta
270 g
|
2
|
sztuki cukinii
400 g
|
1
|
sztuka cebuli
110 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
140 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Składniki na ciasto mieszamy i ugniatamy w kulkę. Wstawiamy na około godzinę do lodówki
Formę na ciasto smarujemy odrobiną oleju kokosowego i wykładamy ciasto równomiernie na całą formę łącznie z bokami. Spód ciasta nakłuwamy widelcem
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° i pieczemy przez 15 minut
W tym czasie mieszamy jajko z fetą (kawałek odkładamy do posypania) i sporą ilością pieprzu
Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i paprykę
Jajeczną masę wylewamy na podpieczony spód
Układamy cukinię pokrojoną w cieniutkie plasterki i posypujemy pokruszoną fetą
Pieczemy w temp. 200° przez ok. 40 minut
Po wyjęciu z piekarnika możemy w końcu jeść. Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
