Tarta z cukinii

Tarta z cukinii

Pyszna i chrupiąca tarta z papryką i serem fetą, doskonała zarówno na ciepło jak i na zimno. Łatwa w przygotowaniu, ale bardzo efektowna i sycąca! Wspaniale sprawdzi się na posiłek potreningowy, ale również jako przekąska. Idealna dla dorosłych, jak również dla dzieci.

20 min
Czas przygotowania
80 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Tarta z cukinii
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Dobre na cholesterol Dobre na cholesterol
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

433 kcal Kalorie
22 g Białko
21 g Tłuszcze
44 g Węglowodany
644 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki

Ciasto:

20
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
300 g
1
sztuka jajka
56 g
0,1
opakowania jogurtu naturalnego
50 g
10
łyżeczek masła
50 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
łyżeczka czosnku granulowanego
3 g

Farsz:

4
sztuki jajek
224 g
1,5
sztuki sera feta
300 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
2
sztuki cukinii
400 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
sztuka papryki czerwonej
170 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

433 kcal Kalorie
22 g Białko
21 g Tłuszcze
44 g Węglowodany
644 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Składniki na ciasto (mąkę, jajko, jogurt, masło, sól, czosnek granulowany) mieszamy i ugniatamy w jednolitą kulkę. Wstawiamy do lodówki na około godzinę.

2

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, tryb góra-dół (lub 160°C z termoobiegiem).

3

Formę na tartę o średnicy ok. 26–28 cm smarujemy cienko masłem. Wykładamy ciasto równomiernie na dno i boki formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem.

4

Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut (bez przykrycia).

5

W międzyczasie jajka na farsz wbijamy do miski, dodajemy pokruszoną fetę (odkładamy ok. 50 g do posypania wierzchu) i doprawiamy solidną szczyptą pieprzu. Całość mieszamy.

6

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Paprykę kroimy w małą kostkę. Do masy jajeczno-serowej dodajemy pokrojoną cebulę i paprykę, mieszamy.

7

Cukinię myjemy, odcinamy końce i kroimy w bardzo cienkie plasterki o grubości ok. 1–2 mm.

8

Na podpieczony spód wylewamy masę jajeczno-serową z warzywami. Na wierzchu układamy plasterki cukinii, lekko zachodzące na siebie. Posypujemy wierzch pozostałą fetą.

9

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C, tryb góra-dół (lub 180°C z termoobiegiem). Wkładamy tartę do piekarnika i pieczemy przez około 40 minut (bez przykrycia), aż wierzch się zarumieni, a masa się zetnie.

10

Po upieczeniu studzimy lekko przed krojeniem.

Prosta do wykonania tarta z cukinią

Masz ochotę na prosty i efektowny posiłek, nie tylko na co dzień, ale również na przyjęcia? Mamy coś dla Ciebie! To pyszna tarta z cukinią, która skradnie Twoje kubki smakowe. Potrzebujesz tylko 20 minut na jej przygotowanie, a reszta robi się sama! Z pewnością posmakuje również najmłodszym, ale jest idealna także dla kobiet w ciąży oraz osób z podwyższonym poziomem cholesterolu. Do tego nie ma ani grama zbędnego cukru!

Tarta z cukinii na diecie? Czemu nie!

Niektórym osobom wydaje się, że aby schudnąć, trzeba jeść nudno i... niesmacznie. Jednak nie z Respo! Nasze przepisy przygotowują nie tylko dietetycy, ale i kucharze czuwający nad tym, aby każde danie było naprawdę pyszne. Dokładnie taka jest tarta z cukinią, która zawiera mało kalorii i sporo białka. Do tego warzywa, których na diecie nigdy za dużo. Dlatego też zdecydowanie warto ją przerestować i sprawdzić, jak nam smakuje.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera