
Tarta z cukinii
Pyszna i chrupiąca tarta z papryką i serem fetą, doskonała zarówno na ciepło jak i na zimno. Łatwa w przygotowaniu, ale bardzo efektowna i sycąca! Wspaniale sprawdzi się na posiłek potreningowy, ale również jako przekąska. Idealna dla dorosłych, jak również dla dzieci.

Kategorie







Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ciasto: |
|
20
|
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
300 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
0,1
|
opakowania jogurtu naturalnego
50 g
|
10
|
łyżeczek masła
50 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
łyżeczka czosnku granulowanego
3 g
|
Farsz: |
|
4
|
sztuki jajek
224 g
|
1,5
|
sztuki sera feta
300 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
sztuki cukinii
400 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Składniki na ciasto (mąkę, jajko, jogurt, masło, sól, czosnek granulowany) mieszamy i ugniatamy w jednolitą kulkę. Wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, tryb góra-dół (lub 160°C z termoobiegiem).
Formę na tartę o średnicy ok. 26–28 cm smarujemy cienko masłem. Wykładamy ciasto równomiernie na dno i boki formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem.
Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut (bez przykrycia).
W międzyczasie jajka na farsz wbijamy do miski, dodajemy pokruszoną fetę (odkładamy ok. 50 g do posypania wierzchu) i doprawiamy solidną szczyptą pieprzu. Całość mieszamy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Paprykę kroimy w małą kostkę. Do masy jajeczno-serowej dodajemy pokrojoną cebulę i paprykę, mieszamy.
Cukinię myjemy, odcinamy końce i kroimy w bardzo cienkie plasterki o grubości ok. 1–2 mm.
Na podpieczony spód wylewamy masę jajeczno-serową z warzywami. Na wierzchu układamy plasterki cukinii, lekko zachodzące na siebie. Posypujemy wierzch pozostałą fetą.
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C, tryb góra-dół (lub 180°C z termoobiegiem). Wkładamy tartę do piekarnika i pieczemy przez około 40 minut (bez przykrycia), aż wierzch się zarumieni, a masa się zetnie.
Po upieczeniu studzimy lekko przed krojeniem.
Prosta do wykonania tarta z cukinią
Masz ochotę na prosty i efektowny posiłek, nie tylko na co dzień, ale również na przyjęcia? Mamy coś dla Ciebie! To pyszna tarta z cukinią, która skradnie Twoje kubki smakowe. Potrzebujesz tylko 20 minut na jej przygotowanie, a reszta robi się sama! Z pewnością posmakuje również najmłodszym, ale jest idealna także dla kobiet w ciąży oraz osób z podwyższonym poziomem cholesterolu. Do tego nie ma ani grama zbędnego cukru!
Tarta z cukinii na diecie? Czemu nie!
Niektórym osobom wydaje się, że aby schudnąć, trzeba jeść nudno i... niesmacznie. Jednak nie z Respo! Nasze przepisy przygotowują nie tylko dietetycy, ale i kucharze czuwający nad tym, aby każde danie było naprawdę pyszne. Dokładnie taka jest tarta z cukinią, która zawiera mało kalorii i sporo białka. Do tego warzywa, których na diecie nigdy za dużo. Dlatego też zdecydowanie warto ją przerestować i sprawdzić, jak nam smakuje.