Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami

Lekka przekąska idealna na wiosnę i lato? Tarta ze szparagami będzie strzałem w dziesiątkę! Znajdziesz tu sezonowe, chrupiące szparagi, a całość perfekcyjnie sprawdzi się w upalne dni, gdy jedyne, o czym marzysz to orzeźwiający, delikatny posiłek. Taka tarta nie tylko świetnie smakuje, ale także zawiera moc wartościowych składników odżywczych. Jakich? Między innymi błonnika, folianów, żelaza czy wapnia. Koniecznie wypróbuj – smacznego!

15 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 2 ocen)
Tarta ze szparagami
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

476 kcal Kalorie
17 g Białko
32 g Tłuszcze
28 g Węglowodany
210 mg Sód
2 g Błonnik

Składniki
1
opakowanie ciasta francuskiego
275 g
15
sztuk szparagów
450 g
5
łyżek śmietany
125 g
5
plastrów sera cheddar
75 g
3
sztuki jajek
168 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki gałki muszkatołowej
1 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

476 kcal Kalorie
17 g Białko
32 g Tłuszcze
28 g Węglowodany
210 mg Sód
2 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.

2

Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut. Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni.

3

Szparagi obieramy, wkładamy do wrzącej wody, podgotowujemy przez 2-3 minuty i szybko przekładamy do zimnej wody.

4

W misce mieszamy śmietanę, starty ser, jajka, sól, pieprz i gałkę.

5

Na podpieczonym cieście układamy szparagi, zalewamy masą jajeczną. Pieczemy przez 15-20 minut.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?