Makaron ze szparagami w kremowym sosie

Makaron ze szparagami w kremowym sosie

Szparag to prawdziwy władca późnej wiosny — warzywa te można w sklepach dostać tylko przez krótki czas, warto więc po nie sięgać, zanim znikną. Nie masz pomysłu na wykorzystanie szparagów w kuchni? Mamy rozwiązanie: makaron ze szparagami w kremowym sosie! To niezwykle prosty przepis, który pozwoli Ci skorzystać ze wszystkich dobrodziejstw szparagów. A jest ich wiele — bo szparagi to świetne źródło folianów i inuliny będącej pożywką dla dobroczynnej mikrobioty jelitowej. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,71/5
(z 290 ocen)
Makaron ze szparagami w kremowym sosie
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Dobre na cholesterol Dobre na cholesterol
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

562 kcal Kalorie
20 g Białko
24 g Tłuszcze
67 g Węglowodany
311 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
8
sztuk szparagów
240 g
150 g
 makaronu spaghetti
1
sztuka cebuli
80 g
1
ząbek czosnku
6 g
2
łyżki startego parmezanu
20 g
8
sztuk pomidorków koktajlowych
160 g
7
łyżek serka śmietankowego
175 g
1
łyżeczka oliwa z oliwek
5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

562 kcal Kalorie
20 g Białko
24 g Tłuszcze
67 g Węglowodany
311 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki, dzielimy szparagi na nogi i główki. Nogi siekamy w plasterki ok. 0.5 cm.

2

Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.

3

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek, cebulę i nóżki szparagów. Podsmażamy 5 minut.

4

Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Odcedzamy, zachowujemy ok. 5 łyżek wody z gotowania.

5

Na patelnię dodajemy główki szparagów, podsmażamy 2 minuty, dodajemy serek śmietankowy, doprawiamy solą i pieprzem.

6

Dodajemy pomidorki koktajlowe. Cały czas podgrzewamy i dodajemy makaron oraz wodę z gotowania oraz parmezan.

7

Całość podgrzewamy i mieszamy do połączenia składników, ok 2 -3 minuty.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?