![Makaron ze szparagami w kremowym sosie](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2022/04/12155810/P4121531-3-male.jpg)
Makaron ze szparagami w kremowym sosie
Szparag to prawdziwy władca późnej wiosny — warzywa te można w sklepach dostać tylko przez krótki czas, warto więc po nie sięgać, zanim znikną. Nie masz pomysłu na wykorzystanie szparagów w kuchni? Mamy rozwiązanie: makaron ze szparagami w kremowym sosie! To niezwykle prosty przepis, który pozwoli Ci skorzystać ze wszystkich dobrodziejstw szparagów. A jest ich wiele — bo szparagi to świetne źródło folianów i inuliny będącej pożywką dla dobroczynnej mikrobioty jelitowej. Smacznego!
![Makaron ze szparagami w kremowym sosie](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2022/04/12155747/Untitled-1-1.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Dobre na cholesterol](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dobrenacholesterol.png)
![Low glycemic index](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/lowglycemic.png)
![Na wynos](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/nawynos.png)
![Szybkie przygotowanie](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/szybkieprzygotowanie.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
8
|
sztuk szparagów
240 g
|
150 g
|
makaronu spaghetti
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
2
|
łyżki startego parmezanu
20 g
|
8
|
sztuk pomidorków koktajlowych
160 g
|
7
|
łyżek serka śmietankowego
175 g
|
1
|
łyżeczka oliwa z oliwek
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki, dzielimy szparagi na nogi i główki. Nogi siekamy w plasterki ok. 0.5 cm.
Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek, cebulę i nóżki szparagów. Podsmażamy 5 minut.
Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Odcedzamy, zachowujemy ok. 5 łyżek wody z gotowania.
Na patelnię dodajemy główki szparagów, podsmażamy 2 minuty, dodajemy serek śmietankowy, doprawiamy solą i pieprzem.
Dodajemy pomidorki koktajlowe. Cały czas podgrzewamy i dodajemy makaron oraz wodę z gotowania oraz parmezan.
Całość podgrzewamy i mieszamy do połączenia składników, ok 2 -3 minuty.