Szparagi po chińsku

Szparagi po chińsku

Czerwiec to miesiąc, w którym królują szparagi, warto się więc zaopatrzyć w różnorodne przepisy z wykorzystaniem tych wartościowych warzyw. Przykład? Szparagi po chińsku, czyli soczyste warzywa podane z dodatkami charakterystycznymi dla azjatyckiej kuchni. Jakimi? Znajdziesz tu m.in. sos sojowy, sezam, pastę miso i ryż. Całość tworzy wartościowy posiłek o wyrazistym smaku – i stanowi świetne źródło witamin oraz przeciwutleniaczy. Koniecznie wypróbuj poniższy przepis, a szparagi zyskają zupełnie nowe oblicze w Twoim jadłospisie!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Szparagi po chińsku
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

599 kcal Kalorie
38 g Białko
15 g Tłuszcze
82 g Węglowodany
5355 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
4
sztuki szparagów zielonych
120 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g

Sos:

3
łyżki sosu sojowego
30 g
0,2
szklanki wody
50 g
1,5
łyżeczki miodu
18 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
plaster imbiru
5 g
0,5
łyżeczki papryki ostrej suszonej
1,5 g
0,5
łyżki skrobi kukurydzianej
5 g

Do podania:

1,5
opakowania jogurtu skyr
225 g
1
łyżeczka pasty miso
10 g
50 g
 ryżu basmati
1
łyżeczka sezamu
5 g
2
łyżeczki szczypiorku
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

599 kcal Kalorie
38 g Białko
15 g Tłuszcze
82 g Węglowodany
5355 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Ze szparagów odrywamy najbardziej zdrewniałą końcówkę. W przypadku bardziej włóknistych szparagów obieramy je wzdłuż do wysokości główki.

3

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy szparagi przez ok. 5 minut z każdej strony. Sprawdzamy za pomocą widelca, czy po tym czasie szparagi są miękkie, w razie potrzeby trzymamy na patelni jeszcze przez chwilkę. Gdy szparagi będą gotowe, zdejmujemy je z patelni.

4

W misce mieszamy sos sojowy, wodę, paprykę ostrą, czosnek przeciśnięty przez praskę, starty imbir oraz skrobię kukurydzianą. Przygotowany sos wlewamy na patelnię i podsmażamy przez chwilę do zgęstnięcia.

5

Gdy sos zgęstnieje, dodajemy na patelnię szparagi i dokładnie mieszamy.

6

W misce mieszamy jogurt z pastą miso.

7

Na talerzu układamy ryż, jogurt z pastą miso oraz szparagi z sosem.

8

Gotowe danie posypujemy sezamem oraz posiekanym szczypiorkiem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.