Szparagi zapiekane z jajkiem i serem pleśniowym

Szparagi zapiekane z jajkiem i serem pleśniowym

Idealny dodatek do szparagów? Wielu odpowie, że są nim jajka. I nic dziwnego, bo takie połączenie zachwyca od pierwszego kęsa – a dowodem jest, chociażby nasz przepis na szparagi zapiekane z jajkiem i serem pleśniowym. Soczyste, chrupiące szparagi świetnie komponują się tu z jajkiem przygotowanym à la sadzone i wyrazistym serem Lazur. Całość dopełniają jeszcze kwaskowate pomidorki, aromatyczna bazylia i pieczywo. Takie obiadowe danie idealnie sprawdzi się w ciepłe dni, gdy sezon na szparagi trwa w najlepsze. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Szparagi zapiekane z jajkiem i serem pleśniowym
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

621 kcal Kalorie
32 g Białko
38 g Tłuszcze
42 g Węglowodany
636 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
5
sztuk szparagów zielonych
150 g
2
sztuki jaja kurzego
112 g
5
sztuk pomidorów koktajlowych
100 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
2
szczypty soli
0,5 g
2
szczypty pieprzu
0,5 g
0,5
łyżeczki bazylii suszonej
2 g
0,5
opakowania sera z niebieską pleśnią
50 g
2
kromki chleba żytniego razowego
60 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

621 kcal Kalorie
32 g Białko
38 g Tłuszcze
42 g Węglowodany
636 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

2

Naczynie żaroodporne przecieramy oliwą (połowa).

3

Szparagi myjemy i obrywamy z nich najbardziej zdrewniałe końcówki. Jeśli zauważamy, że szparagi są bardzo włókniste, obieramy je ze skórki od główki do końcówki szparaga. Pomidorki kroimy na mniejsze kawałki.

4

W naczyniu żaroodpornym układamy szparagi, pomidorki i skrapiamy oliwą (połowa). Następnie wbijamy jajka i posypujemy kawałkami sera. Na koniec całość posypujemy solą, pieprzem oraz bazylią.

5

Naczynie żaroodporne umieszczamy w piekarniku i pieczemy całość przez ok. 20 minut.

6

Gotowe danie przekładamy na talerz i podajemy z pieczywem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.