![Tarta z botwinką i serem kozim](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2024/04/04094446/TARTA-NA-CIESCIE-FRANCUSKIM-Z-BOTWINKA-I-SEREM-KOZIM.jpg)
Tarta z botwinką i serem kozim
Kruche ciasto, sezonowe, orzeźwiające warzywa i wyrazisty ser kozi…brzmi pysznie? Nasza tarta z botwinką i serem kozim poleca się na obiad! W roli głównej: słodkie buraczki i liście wiosennej botwinki, czyli moc żelaza, wapnia, beta-karotenu i witamin: E oraz C. Taka wytrawna tarta zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia – i świetnie sprawdzi się jako posiłek dla całej rodziny. Ten przepis możesz też przygotować jako poczęstunek dla zaproszonych na gości, których tarta zachwyci już od pierwszego kęsa. Koniecznie wypróbuj!
![Tarta z botwinką i serem kozim](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2024/04/04094439/tarta-na-ciescie-fra.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Składniki na spód: |
|
20
|
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
300 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
0,1
|
opakowania jogurtu naturalnego
50 g
|
10
|
łyżeczek masła extra
50 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Dodatki: |
|
400 g
|
botwinki
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
4
|
szczypty soli
1 g
|
4
|
szczypty pieprzu
1 g
|
0,5
|
łyżki mąki ziemniaczanej
5 g
|
13
|
łyżek sera koziego
195 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Składniki na ciasto mieszamy i ugniatamy w kulkę. Wstawiamy na około godzinę do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Formę na ciasto smarujemy odrobiną masła i wykładamy ciasto równomiernie na całą formę łącznie z bokami. Spód ciasta nakłuwamy widelcem.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut.
Botwinkę myjemy, buraczki obieramy. Liście botwinki i czosnek drobno siekamy, natomiast buraczki kroimy w paski lub cienkie plastry.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy czosnek do zarumienienia. Dodajemy buraczki i smażymy przez ok. 3-4 minut. Na koniec dodajemy liście i smażymy jeszcze przez minutę. Całość posypujemy mąką ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik ponownie rozgrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.
Na upieczony spód wykładamy botwinkowy farsz i równomiernie go rozprowadzamy. Na wierzchu porcjowo układamy ser.
Przygotowaną tartę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 20 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i kroimy na kawałki.