Tarta z botwinką i serem kozim

Tarta z botwinką i serem kozim

Kruche ciasto, sezonowe, orzeźwiające warzywa i wyrazisty ser kozi…brzmi pysznie? Nasza tarta z botwinką i serem kozim poleca się na obiad! W roli głównej: słodkie buraczki i liście wiosennej botwinki, czyli moc żelaza, wapnia, beta-karotenu i witamin: E oraz C. Taka wytrawna tarta zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia – i świetnie sprawdzi się jako posiłek dla całej rodziny. Ten przepis możesz też przygotować jako poczęstunek dla zaproszonych na gości, których tarta zachwyci już od pierwszego kęsa. Koniecznie wypróbuj!

20 min
Czas przygotowania
120 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Tarta z botwinką i serem kozim
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

426 kcal Kalorie
14 g Białko
20 g Tłuszcze
52 g Węglowodany
483 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki

Składniki na spód:

20
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
300 g
1
sztuka jajka
56 g
0,1
opakowania jogurtu naturalnego
50 g
10
łyżeczek masła extra
50 g
1
szczypta soli
0,25 g

Dodatki:

400 g
 botwinki
2
ząbki czosnku
12 g
4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
4
szczypty soli
1 g
4
szczypty pieprzu
1 g
0,5
łyżki mąki ziemniaczanej
5 g
13
łyżek sera koziego
195 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

426 kcal Kalorie
14 g Białko
20 g Tłuszcze
52 g Węglowodany
483 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Składniki na ciasto mieszamy i ugniatamy w kulkę. Wstawiamy na około godzinę do lodówki.

2

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

3

Formę na ciasto smarujemy odrobiną masła i wykładamy ciasto równomiernie na całą formę łącznie z bokami. Spód ciasta nakłuwamy widelcem.

4

Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut.

5

Botwinkę myjemy, buraczki obieramy. Liście botwinki i czosnek drobno siekamy, natomiast buraczki kroimy w paski lub cienkie plastry.

6

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy czosnek do zarumienienia. Dodajemy buraczki i smażymy przez ok. 3-4 minut. Na koniec dodajemy liście i smażymy jeszcze przez minutę. Całość posypujemy mąką ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

7

Piekarnik ponownie rozgrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.

8

Na upieczony spód wykładamy botwinkowy farsz i równomiernie go rozprowadzamy. Na wierzchu porcjowo układamy ser.

9

Przygotowaną tartę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 20 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i kroimy na kawałki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?