![Tarta z łososiem wędzonym, buraczkami i serem](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2024/05/28140742/tarta-z-buraczkami-serem-i-lososiem-wedzonym.jpg)
Tarta z łososiem wędzonym, buraczkami i serem
Kreatywny, lekki obiad dla całej rodziny? Nasza tarta z łososiem wędzonym, buraczkiem i serem będzie strzałem w dziesiątkę! W głównych rolach znajdziesz tutaj słodkie, soczyste buraki, a także wyrazisty duet łososia i fety. Takie danie dostarcza mocy wartościowych składników odżywczych – między innymi kwasów omega-3, żelaza oraz wapnia, a dodatkowo smakuje jak z najlepszej restauracji. Koniecznie wypróbuj poniższy przepis i ciesz się orzeźwiającym smakiem perfekcyjnym na wiosnę i lato. Smacznego!
![Tarta z łososiem wędzonym, buraczkami i serem](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2024/05/28140746/tarta-z-buraczkami.png)
Kategorie
![Na wynos](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/nawynos.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ciasto: |
|
20
|
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
300 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
0,1
|
opakowania jogurtu naturalnego
50 g
|
10
|
łyżeczek masła
50 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Farsz: |
|
2
|
sztuki ugotowanych buraczków
200 g
|
0,8
|
sztuki sera typu feta
150 g
|
4
|
łyżki serka śmietankowego
100 g
|
100 g
|
łososia wędzonego
|
2
|
sztuki jajek
112 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Składniki na ciasto mieszamy i ugniatamy w kulkę. Wstawiamy na około godzinę do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni, tryb góra-dół.
Ciasto wykładamy równomiernie na całą formę łącznie z bokami. Spód ciasta nakłuwamy widelcem.
Pieczemy około 15 minut.
Buraki, fetę kroimy w kostkę. Dodajemy jajka, serek śmietankowy, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
Farsz wylewamy na tartę. Pieczemy około 30 minut. Przed podaniem posypujemy kawałkami łososia. Podajemy na ciepło lub na zimno.