Spaghetti z pesto
Spaghetti z pesto to super pomysł na kreatywne podejście do klasycznej potrawy. Ten kolorowy makaron świetnie sprawdzi się jako lekki obiad na ciepłe dni, perfekcyjny dla całej rodziny. Inne zalety? Wykonane według poniższego przepisu spaghetti dostarczy Ci mnóstwa witamin z grupy B, wapnia, błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
makaronu spaghetti
|
40 g
|
rukoli
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
15 g
|
orzechów nerkowca
|
1
|
łyżka sera grana padano
25 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
0,5
|
sztuki sera mozzarella
60 g
|
1
|
sztuka suszonego pomidora
20 g
|
5
|
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Przygotowujemy pesto. Blendujemy: rukolę, oliwę, orzechy, ser grana padano i czosnek.
Makaron po ugotowaniu odcedzamy i zostawiamy w ganku z niewielką ilością wody, w której się gotował.
Do garnka z makaronem dodajemy pesto i dokładnie mieszamy.
Makaron wykładamy na talerz. Na spaghetti układamy kawałki porwanej mozzarelli i pokrojonego na kawałki suszonego pomidora oraz pomidorki koktajlowe. Smacznego!