Shrimp rolls
Szukasz pomysłu na niebanalny, ale zarazem szybki obiad? Mamy na to rozwiązanie – shrimp rolls polecają się na oryginalny posiłek. Bułkę grahamkę wypełniają podsmażone krewetki w towarzystwie natki pietruszki. Całość dania spaja zaś lekko ostry sos na bazie majonezu i srirachy. Takie rollsy serwowane są ze świeżą sałatą, pomidorem i ogórkiem. Znajdziesz tu wszystko, co najlepsze – pełnowartościowe białko, błonnik pokarmowy i antyoksydanty. Koniecznie wypróbuj, smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki bułek grahamek
140 g
|
2
|
łyżeczki majonezu
20 g
|
1
|
łyżka sosu Sriracha
10 g
|
150 g
|
krewetek
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
3
|
łyżeczki natki pietruszki
15 g
|
Dodatkowo: |
|
200 g
|
rukoli
|
7
|
sztuk pomidorków koktajlowych
140 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
Dressing: |
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
0,5
|
łyżeczki musztardy
5 g
|
0,5
|
łyżeczki miodu
6 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Bułki przekrajamy, ale tak, aby została połączona.
Oliwę rozgrzewamy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodajemy oczyszczone krewetki i smażymy przez minutę z każdej strony. W przypadku mrożonych krewetek należy je wcześniej rozmrozić. Jeśli mamy świeże krewetki, usuwamy głowę, pancerzyk, odnóża i na końcu nacinamy grzbiet i pozbywamy się jelitka. Ogony pozostawiamy, gdyż nadają sporo aromatu potrawie.
Skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Przygotowujemy sałatkę. W misce umieszczamy sałatę, przekrojone na pół pomidorki, kawałki ogórka.
W miseczce mieszamy wszystkie składniki dressingu (oliwa z oliwek, musztarda, miód, sok z cytryny).
Bułki smarujemy majonezem i sosem Sriracha, nakładamy krewetki. Podajemy z sałatką skropioną dressingiem.