Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
Tuńczyk i jajko to popularne połączenie pełne zalet. Nie dość, że nawzajem świetnie dopełniają się pod względem smakowym, to jeszcze wzbogacają posiłek w białko, witaminy i składniki mineralne. Chcesz włączyć ten pyszny duet do jadłospisu? Sałatka z tuńczykiem i jajkiem będzie strzałem w dziesiątkę! Świeże warzywa idealnie uzupełniają tutaj wyrazistą bazę tuńczykowo-jajeczną, za to prawdziwą wisienką na torcie jest sos. A konkretnie: smakowite połączenie słodkiego miodu, kwaskowatego soku z cytryny i lekko gorzkiej oliwy. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie tuńczyka w sosie własnym
120 g
|
1
|
sztuka jaja kurzego
56 g
|
0,5
|
sztuki ogórka zielonego
75 g
|
6
|
sztuk pomidorków koktajlowych
120 g
|
2
|
sztuki rzodkiewki
30 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Jajko gotujemy na twardo, przez ok. 7-8 minut (czas liczony od zagotowania wody).
Warzywa kroimy w kostkę lub w talarki w zależności od preferencji. Następnie przekładamy do miski.
W małej miseczce mieszamy oliwę, sok z cytryny, miód, sól oraz pieprz.
Na warzywach układamy kawałki tuńczyka oraz ćwiartki jajka. Następnie polewamy całość przygotowanym sosem.
Danie posypujemy posiekaną natką pietruszki. Całość podajemy z pieczywem.