Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Tuńczyk i jajko to popularne połączenie pełne zalet. Nie dość, że nawzajem świetnie dopełniają się pod względem smakowym, to jeszcze wzbogacają posiłek w białko, witaminy i składniki mineralne. Chcesz włączyć ten pyszny duet do jadłospisu? Sałatka z tuńczykiem i jajkiem będzie strzałem w dziesiątkę! Świeże warzywa idealnie uzupełniają tutaj wyrazistą bazę tuńczykowo-jajeczną, za to prawdziwą wisienką na torcie jest sos. A konkretnie: smakowite połączenie słodkiego miodu, kwaskowatego soku z cytryny i lekko gorzkiej oliwy. Koniecznie wypróbuj!

10 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

456 kcal Kalorie
38 g Białko
13 g Tłuszcze
49 g Węglowodany
1089 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
1
opakowanie tuńczyka w sosie własnym
120 g
1
sztuka jaja kurzego
56 g
0,5
sztuki ogórka zielonego
75 g
6
sztuk pomidorków koktajlowych
120 g
2
sztuki rzodkiewki
30 g
2
łyżki soku z cytryny
12 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
1
łyżeczka miodu
12 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
2
kromki chleba żytniego razowego
60 g
1
łyżeczka natki pietruszki
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

456 kcal Kalorie
38 g Białko
13 g Tłuszcze
49 g Węglowodany
1089 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Jajko gotujemy na twardo, przez ok. 7-8 minut (czas liczony od zagotowania wody).

2

Warzywa kroimy w kostkę lub w talarki w zależności od preferencji. Następnie przekładamy do miski.

3

W małej miseczce mieszamy oliwę, sok z cytryny, miód, sól oraz pieprz.

4

Na warzywach układamy kawałki tuńczyka oraz ćwiartki jajka. Następnie polewamy całość przygotowanym sosem.

5

Danie posypujemy posiekaną natką pietruszki. Całość podajemy z pieczywem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.