Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Sałatka z rukoli z polędwicą i balsamico

Sałatka z rukoli z polędwicą i balsamico

Lubisz oryginalne połączenie smaków? Nasz przepis – sałatka z rukoli z polędwicą i balsamico sprawi, że poczujesz się jak prawdziwy MasterChef! Obok soczystej wołowej polędwicy znajdziesz tu wyrazistą rukolę, pestki dyni, pieczywo i słodką pomarańczę. Dzieła dopełnia sos balsamiczny, który nadaje sałatce orzeźwiająco-kwaskowatej nuty. Cały posiłek stanowi świetne źródło żelaza, folianów, witaminy C i polifenoli. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
115 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Sałatka z rukoli z polędwicą i balsamico
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

365 kcal Kalorie
28 g Białko
13 g Tłuszcze
38 g Węglowodany
1868 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
200 g
 polędwicy wołowej
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki majeranku
2 g
0,5
łyżeczki ostrej papryki
1,5 g
1
łyżeczka oliwy
5 g
100 g
 rukoli
1
sztuka pomarańczy
240 g
25 g
 pestek dyni
2
kromki chleba żytniego
60 g
2
łyżeczki sosu balsamicznego
20 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

365 kcal Kalorie
28 g Białko
13 g Tłuszcze
38 g Węglowodany
1868 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Mięso nacieramy przyprawami (solą, pieprzem, majerankiem, papryką) i skrapiamy oliwą. Odstawiamy na minimum godzinę.

2

Po tym czasie umieszczamy mięso w rondelku, zalewamy gorącą wodą (tyle, aby mięso było przykryte). Dusimy pod przykryciem, na niewielkiej mocy palnika, do miękkości (30-40 minut).

3

Gdy mięso będzie miękkie, kroimy je na kawałki.

4

Kromki chleba kroimy na kwadraciki, podsmażamy na suchej patelni do zezłocenia.

5

Pestki dyni prażymy na suchej patelni do zarumienienia.

6

Pomarańczę obieramy i kroimy w niewielką kostkę.

7

Na talerzu układamy rukolę, pomarańczę, pestki i grzanki.

8

Całość przed podaniem polewamy sosem balsamicznym.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.