Sałatka z rukoli z polędwicą i balsamico
Lubisz oryginalne połączenie smaków? Nasz przepis – sałatka z rukoli z polędwicą i balsamico sprawi, że poczujesz się jak prawdziwy MasterChef! Obok soczystej wołowej polędwicy znajdziesz tu wyrazistą rukolę, pestki dyni, pieczywo i słodką pomarańczę. Dzieła dopełnia sos balsamiczny, który nadaje sałatce orzeźwiająco-kwaskowatej nuty. Cały posiłek stanowi świetne źródło żelaza, folianów, witaminy C i polifenoli. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
polędwicy wołowej
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki majeranku
2 g
|
0,5
|
łyżeczki ostrej papryki
1,5 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
łyżeczka oliwy
5 g
|
100 g
|
rukoli
|
1
|
sztuka pomarańczy
240 g
|
25 g
|
pestek dyni
|
2
|
kromki chleba żytniego
60 g
|
2
|
łyżeczki sosu balsamicznego
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso nacieramy przyprawami (solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, papryką) i skrapiamy oliwą. Odstawiamy na minimum godzinę.
Po tym czasie umieszczamy mięso w rondelku, zalewamy gorącą wodą (tyle, aby mięso było przykryte). Dusimy pod przykryciem, na niewielkiej mocy palnika, do miękkości (30-40 minut).
Gdy mięso będzie miękkie, kroimy je na kawałki.
Kromki chleba kroimy na kwadraciki, podsmażamy na suchej patelni do zezłocenia.
Pestki dyni prażymy na suchej patelni do zarumienienia.
Pomarańczę obieramy i kroimy w niewielką kostkę.
Na talerzu układamy rukolę, pomarańczę, pestki i grzanki.
Całość przed podaniem polewamy sosem balsamicznym.