Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Sałatka orkiszowa z jabłkiem i orzechami

Sałatka orkiszowa z jabłkiem i orzechami

Lubisz wytrawne sałatki z owocowym akcentem? Sałatka orkiszowa z jabłkiem i orzechami będzie strzałem w dziesiątkę! Ten jesienny przepis to pyszne połączenie słodkiego jabłka, chrupiących nasion i orzechów, szpinaku, kaszy orkiszowej oraz soczystego mięsa. Całość dopełnia dressing na bazie oliwy, miodu i soku z cytryny – prosty, ale niezawodnie pyszny. Taka sałatka perfekcyjnie sprawdzi się jako domowy obiad lub lunch zabrany do pracy i dostarczy Ci mocy żelaza, witamin z grupy B, wapnia oraz cynku. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Sałatka orkiszowa z jabłkiem i orzechami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

566 kcal Kalorie
30 g Białko
26 g Tłuszcze
54 g Węglowodany
115 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
100 g
 kaszy orkiszowej
1
sztuka jabłka
150 g
30 g
 orzechów włoskich
30 g
 pestek dyni
100 g
 szpinaku
150 g
 mięsa z piersi kurczaka
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g

Dressing:

2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
2
łyżki soku z cytryny
12 g
1
łyżeczka miodu
12 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,2
łyżeczki papryki wędzonej
0,5 g
0,5
łyżeczki tymianku
1,5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

566 kcal Kalorie
30 g Białko
26 g Tłuszcze
54 g Węglowodany
115 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Mięso doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i papryką.

3

Na rozgrzanej oliwie smażymy mięso przez 5-7 minut z każdej strony, aż będzie złociste. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy mięso będzie zimne, kroimy w plastry.

4

Orzechy i pestki prażymy na suchej, rozgrzanej patelni, aż się zarumienią.

5

Jabłko kroimy w plastry.

6

Przygotowujemy dressing. W miseczce mieszamy: oliwę, sok z cytryny, miód, sól i pieprz.

7

W dużej misce mieszamy: szpinak, kaszę, jabłko, orzechy i pestki. Na wierzchu układamy plastry kurczaka. Przed podaniem skrapiamy dressingiem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.