Sałatka orkiszowa z jabłkiem i orzechami
Lubisz wytrawne sałatki z owocowym akcentem? Sałatka orkiszowa z jabłkiem i orzechami będzie strzałem w dziesiątkę! Ten jesienny przepis to pyszne połączenie słodkiego jabłka, chrupiących nasion i orzechów, szpinaku, kaszy orkiszowej oraz soczystego mięsa. Całość dopełnia dressing na bazie oliwy, miodu i soku z cytryny – prosty, ale niezawodnie pyszny. Taka sałatka perfekcyjnie sprawdzi się jako domowy obiad lub lunch zabrany do pracy i dostarczy Ci mocy żelaza, witamin z grupy B, wapnia oraz cynku. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
kaszy orkiszowej
|
1
|
sztuka jabłka
150 g
|
30 g
|
orzechów włoskich
|
30 g
|
pestek dyni
|
100 g
|
szpinaku
|
150 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
Dressing: |
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,2
|
łyżeczki papryki wędzonej
0,5 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku
1,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Mięso doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i papryką.
Na rozgrzanej oliwie smażymy mięso przez 5-7 minut z każdej strony, aż będzie złociste. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy mięso będzie zimne, kroimy w plastry.
Orzechy i pestki prażymy na suchej, rozgrzanej patelni, aż się zarumienią.
Jabłko kroimy w plastry.
Przygotowujemy dressing. W miseczce mieszamy: oliwę, sok z cytryny, miód, sól i pieprz.
W dużej misce mieszamy: szpinak, kaszę, jabłko, orzechy i pestki. Na wierzchu układamy plastry kurczaka. Przed podaniem skrapiamy dressingiem.