Sałatka z kaszą bulgur i serem halloumi

Sałatka z kaszą bulgur i serem halloumi

Orzeźwiająca, pożywna, z dozą kreatywności i szybka w przygotowaniu. Taka jest nasza sałatka z kaszą bulgur i serem halloumi. Wyrazisty, cypryjski ser halloumi tworzy tu pyszny duet z lekko orzechową kaszą. Do kompozycji dołączają jeszcze kwaskowate pomidorki i musztardowy sos. Efektowi trudno się oprzeć, a taki posiłek jest dodatkowo świetnym źródłem składników odżywczych. Jakich? Dostarcza między innymi mocy wapnia, przeciwutleniaczy, białka czy błonnika. Koniecznie wypróbuj!

10 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Sałatka z kaszą bulgur i serem halloumi
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

438 kcal Kalorie
22 g Białko
25 g Tłuszcze
32 g Węglowodany
1031 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
100 g
 kaszy bulgur
10
plastrów sera halloumi
250 g
10
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
1
sztuka ogórka
150 g
2
łyżeczki szczypiorku
10 g

Sos:

3
łyżki soku z limonki
18 g
2
łyżeczki musztardy
20 g
2
łyżeczki oleju
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

438 kcal Kalorie
22 g Białko
25 g Tłuszcze
32 g Węglowodany
1031 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Studzimy.

2

Ser kroimy na plastry, podsmażamy przez chwilę na rozgrzanej patelni, aż się zarumieni. Ogórka kroimy w kostkę.

3

W miseczce dokładnie mieszamy wszystkie składniki sosu (sok z cytryny, musztardę, olej, sól i pieprz).

4

Do większej miski wkładamy: kaszę, ser, połówki pomidorków, ogórka, szczypiorek i sos. Dokładnie mieszamy.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?