Sałatka nicejska
Tuńczyk, jajko, oliwki, sałata…z czym kojarzy Ci się taka lista składników? Jeżeli na myśl przychodzi Ci sałatka nicejska, to jesteś na dobrym tropie! To szybkie, wysokobiałkowe danie ma niski indeks glikemiczny i zawiera całą moc witamin. A do tego jest mega proste w przygotowaniu. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka oliwek czarnych
40 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
200 g
|
fasolki szparagowej
|
10
|
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
|
0,5
|
opakowania tuńczyka w sosie własnym
60 g
|
150 g
|
miksu sałat
|
0,5
|
sztuki czerwonej cebuli
40 g
|
Sos: |
|
4
|
łyżki octu winnego
20 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Jajka gotujemy na twardo, około 9 minut od zgotowania wody. Studzimy i obieramy.
Od fasolki szparagowej odcinamy końcówki. Wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Wodę doprowadzamy do wrzenia i od tego czasu gotujemy 10-15 minut. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości przez ok. 25 minut (ziemniaki zalewamy wodą ok. 2 cm ponad ich poziom).
Oliwki, pomidorki, cebulę, tuńczyka kroimy.
Składniki sosu przekładamy do słoiczka i energicznie wstrząsamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ziemniaki i jajka kroimy w plasterki.
Sałatę układamy z resztą składników na talerzu i polewamy sosem.