Sałatka nicejska

Sałatka nicejska

Tuńczyk, jajko, oliwki, sałata… z czym kojarzy Ci się taka lista składników? Jeżeli na myśl przychodzi Ci sałatka nicejska, to jesteś na dobrym tropie! To szybkie, wysokobiałkowe danie ma niski indeks glikemiczny i zawiera całą moc witamin. A do tego jest mega proste w przygotowaniu. Spróbuj koniecznie!

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Sałatka nicejska
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

516 kcal Kalorie
33 g Białko
18 g Tłuszcze
60 g Węglowodany
933 mg Sód
14 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
1
sztuka oliwek czarnych
40 g
1
sztuka jajka
56 g
2
sztuki ziemniaków
140 g
200 g
 fasolki szparagowej
10
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
0,5
opakowania tuńczyka w sosie własnym
60 g
150 g
 miksu sałat
0,5
sztuki czerwonej cebuli
40 g

Sos:

4
łyżki octu winnego
20 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
łyżeczka musztardy
10 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

516 kcal Kalorie
33 g Białko
18 g Tłuszcze
60 g Węglowodany
933 mg Sód
14 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ziemniaki obieramy, myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy je zimną, osoloną wodą tak, aby sięgała około 2 cm powyżej poziomu ziemniaków. Gotujemy na średnim ogniu pod częściowym przykryciem przez około 25 minut do miękkości – sprawdzamy widelcem, czy łatwo wchodzi.

2

Jajko wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą do całkowitego przykrycia. Gotujemy na dużym ogniu do zagotowania, następnie zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy pod częściowym przykryciem 7-8 minut. Po tym czasie przelewamy zimną wodą, studzimy i obieramy.

3

Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki i wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą do całkowitego przykrycia. Gotujemy na dużym ogniu do zagotowania, następnie zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy pod częściowym przykryciem 10–15 minut, aż zmięknie, ale zachowa jędrność. W przypadku mrożonych warzyw nie ma potrzeby ich wcześniej rozmrażać.

4

Ziemniaki oraz jajko kroimy w plasterki. Pomidorki koktajlowe kroimy na mniejsze części, oliwki w plasterki, a tuńczyka odcedzamy i dzielimy na mniejsze kawałki. Cebulę czerwoną drobno siekamy.

5

Czosnek przeciskamy przez praskę. Do małego słoiczka wkładamy ocet, czosnek, musztardę oraz oliwę. Doprawiamy solą oraz pieprzem według własnego uznania. Zakręcamy i energicznie wstrząsamy, aż składniki się połączą w jednolity sos.

6

Na talerzu układamy sałatę i pozostałe składniki sałatki. Całość polewamy przygotowanym sosem.

Pyszna i pożywna sałatka nicejska

W Respo uwielbiamy proste i smaczne przepisy, takie jak sałatka nicejska. To idealne danie na diecie redukcyjnej, zawiera bowiem sporą ilość białka (33 gramy w porcji), a także błonnika (14 gramów w porcji). Do tego można przygotować większą jej ilość, dlatego to idealne danie do pracowniczego lunchboxa. To doskonałe danie także na diecie bezglutenowej oraz bez dodatku produktów mlecznych. Przepis idealny? Tak sądzimy!

Nicejska sałatka idealna na co dzień i wyjątkowe okazje

Ten przepis świetnie sprawdzi się nie tylko do codziennego menu, ale również imprezowego. Proces przygotowania jest naprawdę łatwy, dzięki czemu można szybko i prosto przygotować większą jej ilość, aby ugościć najbliższych! Świetnie sprawdzi się w tym celu, zwłaszcza dzięki pysznemu dipowi z octem winnym, musztardą i oliwą z oliwek. Koniecznie wypróbuj naszą sałatkę nicejską z tuńczykiem. Zapewniamy, że będziesz próbować jej częściej.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera