Sałatka nicejska
Tuńczyk, jajko, oliwki, sałata… z czym kojarzy Ci się taka lista składników? Jeżeli na myśl przychodzi Ci sałatka nicejska, to jesteś na dobrym tropie! To szybkie, wysokobiałkowe danie ma niski indeks glikemiczny i zawiera całą moc witamin. A do tego jest mega proste w przygotowaniu. Spróbuj koniecznie!
        Kategorie
          
          
          
          
          
          
          
          
          
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              sztuka oliwek czarnych
             
                          
                40 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              sztuka jajka
             
                          
                56 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              sztuki ziemniaków
             
                          
                140 g
               
                       | 
          
| 
           
            200 g 
           
         | 
        
           
               fasolki szparagowej
             
                       | 
          
| 
           
            10
           
         | 
        
           
              sztuk pomidorków koktajlowych
             
                          
                200 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              opakowania tuńczyka w sosie własnym
             
                          
                60 g
               
                       | 
          
| 
           
            150 g 
           
         | 
        
           
               miksu sałat
             
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              sztuki czerwonej cebuli
             
                          
                40 g
               
                       | 
          
          Sos: | 
          |
| 
           
            4
           
         | 
        
           
              łyżki octu winnego
             
                          
                20 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              ząbek czosnku
             
                          
                6 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżeczka musztardy
             
                          
                10 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżeczka oliwy z oliwek
             
                          
                5 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta soli 
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta pieprzu
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy je zimną, osoloną wodą tak, aby sięgała około 2 cm powyżej poziomu ziemniaków. Gotujemy na średnim ogniu pod częściowym przykryciem przez około 25 minut do miękkości – sprawdzamy widelcem, czy łatwo wchodzi.
Jajko wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą do całkowitego przykrycia. Gotujemy na dużym ogniu do zagotowania, następnie zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy pod częściowym przykryciem 7-8 minut. Po tym czasie przelewamy zimną wodą, studzimy i obieramy.
Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki i wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą do całkowitego przykrycia. Gotujemy na dużym ogniu do zagotowania, następnie zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy pod częściowym przykryciem 10–15 minut, aż zmięknie, ale zachowa jędrność. W przypadku mrożonych warzyw nie ma potrzeby ich wcześniej rozmrażać.
Ziemniaki oraz jajko kroimy w plasterki. Pomidorki koktajlowe kroimy na mniejsze części, oliwki w plasterki, a tuńczyka odcedzamy i dzielimy na mniejsze kawałki. Cebulę czerwoną drobno siekamy.
Czosnek przeciskamy przez praskę. Do małego słoiczka wkładamy ocet, czosnek, musztardę oraz oliwę. Doprawiamy solą oraz pieprzem według własnego uznania. Zakręcamy i energicznie wstrząsamy, aż składniki się połączą w jednolity sos.
Na talerzu układamy sałatę i pozostałe składniki sałatki. Całość polewamy przygotowanym sosem.
Pyszna i pożywna sałatka nicejska
W Respo uwielbiamy proste i smaczne przepisy, takie jak sałatka nicejska. To idealne danie na diecie redukcyjnej, zawiera bowiem sporą ilość białka (33 gramy w porcji), a także błonnika (14 gramów w porcji). Do tego można przygotować większą jej ilość, dlatego to idealne danie do pracowniczego lunchboxa. To doskonałe danie także na diecie bezglutenowej oraz bez dodatku produktów mlecznych. Przepis idealny? Tak sądzimy!
Nicejska sałatka idealna na co dzień i wyjątkowe okazje
Ten przepis świetnie sprawdzi się nie tylko do codziennego menu, ale również imprezowego. Proces przygotowania jest naprawdę łatwy, dzięki czemu można szybko i prosto przygotować większą jej ilość, aby ugościć najbliższych! Świetnie sprawdzi się w tym celu, zwłaszcza dzięki pysznemu dipowi z octem winnym, musztardą i oliwą z oliwek. Koniecznie wypróbuj naszą sałatkę nicejską z tuńczykiem. Zapewniamy, że będziesz próbować jej częściej.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.