
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem
Delikatne, słodkie śniadanie, w sam raz, by dobrze rozpocząć dzień? Postaw na nasz przepis – czyli płatki ryżowe z prażonym jabłkiem! Mleczna „ryżanka” łączy się w tu z aromatycznym jabłkiem prażonym z dodatkiem masła i cynamonu oraz syropem klonowym. Efektem jest lekki posiłek pełen wapnia, polifenoli, potasu oraz…cudownych doznań smakowych. Koniecznie wypróbuj – a gotowe płatki z pewnością zachwycą zarówno starszych, jak i młodszych członków rodziny.

Kategorie



Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
5
|
łyżek płatków ryżowych
50 g
|
1,2
|
szklanki mleka
300 g
|
1,5
|
sztuki jabłka
225 g
|
2
|
łyżeczki masła
10 g
|
1
|
opakowanie jogurtu skyr
150 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
2
|
łyżeczki syropu klonowego
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Wlewamy mleko do małego garnka i podgrzewamy je, aż zacznie lekko bulgotać.
Wsypujemy płatki i gotujemy na małym ogniu przez około 3 do 5 minut, ciągle mieszając, do momentu aż płatki zgęstnieją. Zdejmujemy garnek z ognia, aby płatki odpoczęły.
Obieramy jabłka, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy je w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy pokrojone jabłka, cynamon oraz odrobinę wody, po czym dusimy na małym ogniu. Co jakiś czas mieszamy, aż jabłka będą miękkie i lekko się skarmelizują (6-8 minut).
Pod koniec duszenia dodajemy syrop klonowy, mieszamy i odstawiamy patelnię z ognia.
Nakładamy ugotowane płatki ryżowe do miseczki, a na wierzch wykładamy prażone jabłka i jogurt.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.