Przepisy Śniadania i kolacje
Kanapki
Pasta z zielonej soczewicy i pestek słonecznika z dodatkiem suszonych pomidorów i czarnuszki

Pasta z zielonej soczewicy i pestek słonecznika z dodatkiem suszonych pomidorów i czarnuszki

Kategorie







Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
100 g
|
soczewicy zielonej
|
40 g
|
nasion słonecznika
|
2
|
sztuki pomidorów suszonych
40 g
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
1,5
|
łyżki soku z cytryny
9 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
2
|
łyżeczki czarnuszki
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
6
|
kromek chleba żytniego razowego
180 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Soczewicę płuczemy, zalewamy dwukrotnie większą ilością wody niż objętość soczewicy i gotujemy na małym ogniu pod częściowym przykryciem przez około 20 minut, aż zmięknie, ale się nie rozpadnie. Odcedzamy i zostawiamy do lekkiego przestudzenia.
Nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni na średnim ogniu bez przykrycia przez około 3–4 minuty, aż lekko się zrumienią i zaczną pachnieć. Odstawiamy do ostudzenia.
Do miski lub blendera przekładamy ugotowaną soczewicę, uprażone nasiona, suszone pomidory, czosnek, sok z cytryny, oliwę, czarnuszkę, sól i pieprz.
Miksujemy wszystko na gładką pastę, stopniowo dolewając zimnej wody, aż uzyskamy kremową konsystencję, odpowiednią do smarowania pieczywa. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolewamy po trochu więcej wody; jeśli zbyt rzadka, miksujemy chwilę dłużej, aż zgęstnieje. Próbujemy pastę, opcjonalnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem według własnego smaku.
Natkę pietruszki drobno siekamy i mieszamy łyżką z gotową pastą.
Gotową pastę podajemy z pieczywem. Możemy nią posmarować pieczywo lub zjeść do chleba.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.