Pasta z ciecierzycy i wędzonej papryki z pieczywem żytnim
Jeżeli nie masz pomysłu na pyszne, wegańskie kanapki, nasza pasta z ciecierzycy i wędzonej papryki, z pieczywem żytnim jest dla Ciebie! Połączenie kwaskowatych warzyw, bogatej w składniki odżywcze ciecierzycy oraz przypraw, sprawia, że tak podane danie sprawdzi się jako idealne śniadanie, kolacja czy posiłek do pracy lub szkoły.
Kategorie
Bez cukru
Bez laktozy
Bez nabiału
Bez produktów mlecznych
Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży
Dobre na cholesterol
Low glycemic index
Na wynos
Szybkie przygotowanie
Vege
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
289
kcal
Kalorie
11
g
Białko
9
g
Tłuszcze
42
g
Węglowodany
1252
mg
Sód
10
g
Błonnik
Składniki
240 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
1 g
|
0,5
|
łyżeczki mielonej kolendry
1 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
5
|
łyżek soku z cytryny
30 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
2
|
kromki chleba żytniego
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
289
kcal
Kalorie
11
g
Białko
9
g
Tłuszcze
42
g
Węglowodany
1252
mg
Sód
10
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1
Ciecierzycę odsączamy, dodajemy sól, oliwę, kumin, kolendrę, wędzoną paprykę i sok z cytryny. Całość blendujemy.
2
Ogórka i paprykę kroimy na plasterki.
3
Pastę podajemy z pieczywem i warzywami. Smacznego!