Pasta jajeczna bez majonezu – prosta i pyszna

Pasta jajeczna bez majonezu – prosta i pyszna

Szybka w przygotowaniu pasta jajeczna jest idealna do kanapek. Sprawdza się na śniadanie i kolację, również dla dzieci. Zobacz przepis bez majonezu.

5 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,93/5
(z 100 ocen)
Pasta jajeczna bez majonezu – prosta i pyszna
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

415 kcal Kalorie
34 g Białko
16 g Tłuszcze
35 g Węglowodany
991 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
1
opakowanie serka wiejskiego light
150 g
2
sztuki jajek kurzych
112 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
2
kromki chleba żytniego razowego
60 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

415 kcal Kalorie
34 g Białko
16 g Tłuszcze
35 g Węglowodany
991 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Pasta jajeczna to danie, które smakuje nie tylko dorosłym, ale i dzieciom. Przygotujesz ją błyskawicznie. Najwięcej czasu zajmuje… ugotowanie jajek na twardo. Wyjmij je z lodówki i włóż do garnka, w którym zmieszczą się ułożone obok siebie. Wlej do garnka wodę i posól ją. Pamiętaj, aby to była zimna woda. Teraz włóż jajka za pomocą łyżki.

2

Pasta jajeczna – przepis jest naprawdę prosty, a cała sztuka polega na prawidłowym ugotowaniu jajek. Ustaw średnią moc palnika. Poczekaj, aż woda się zagotuje. Zmniejsz moc palnika. Zwróć uwagę, czy jajka nie podskakują, ponieważ mogą pęknąć. Jeżeli tak się dzieje, zmniejsz ogień. Od tego momentu jajka gotuje jeszcze 10 minut. Jeżeli są małe, wystarczy 8 minut. Wybierz jednak lepiej średnie lub duże, żeby wyszła odpowiednia ilość pasty. Teraz przepis na pastę jajeczną wykonasz już błyskawicznie.

3

Garnek z jajkami włóż do zlewu i zalej zimną wodą. Zostaw je w niej na kilka minut, aż przestygną. Teraz obtłucz je, aby zdjąć bez trudu skorupkę. A teraz ostatnie wskazówki, jak zrobić pastę jajeczną.

4

Po obraniu jajek ze skorupek przełóż je do miski. Rozgnieć widelcem. Możesz też wcześniej posiekać je nożem. Pyszna pasta jajeczna do chleba to nie same jajka, dlatego teraz dodaj serek wiejski light. Dla smaku przypraw solą i pieprzem.

5

Pasta jajeczna z twarogiem zaraz będzie gotowa do jedzenia. Mieszankę jajek i serka po prostu zblenduj.

6

To znakomita, odchudzona pasta jajeczna bez majonezu, którą możesz posmarować kanapki na śniadanie lub kolację. Sprawdzi się również jako farsz do jajek wielkanocnych. Spróbuj koniecznie!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?