Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Pasta z czerwonej soczewicy z warzywami i pieczywem

Pasta z czerwonej soczewicy z warzywami i pieczywem

Kupowanie gotowców jest wygodne – i dobrze to wiemy. Ale czasami warto postawić na samodzielne przygotowanie produktów, po które zwykle bez zastanowienia sięgamy w sklepowych alejkach. Zwłaszcza że w takiej wersji ich smak jest jeszcze lepszy! Przykład? Pasta z czerwonej soczewicy z warzywami i pieczywem! Ta domowej roboty pasta kanapkowa to świetny sposób na aromatyczne śniadanie, które będzie źródłem takich składników odżywczych jak żelazo, cynk czy witaminy z grupy B. A samo przygotowanie? Zajmie Ci tylko 15 minut – więc naprawdę warto spróbować!

5 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Pasta z czerwonej soczewicy z warzywami i pieczywem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

520 kcal Kalorie
23 g Białko
15 g Tłuszcze
76 g Węglowodany
411 mg Sód
16 g Błonnik

Składniki
30 g
 słonecznika
100 g
 soczewicy
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
łyżeczka cząbru
3 g
1
łyżeczka majeranku
4 g
1
sztuka marchewki
80 g
4
kromki chleba żytniego razowego
120 g
2
łyżeczki szczypiorku
10 g
2
sztuki pomidorów
320 g
1
sztuka ogórka
150 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

520 kcal Kalorie
23 g Białko
15 g Tłuszcze
76 g Węglowodany
411 mg Sód
16 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Cebulę, szczypiorek i czosnek siekamy. Marchew ścieramy na tarce na grubych oczkach. Pomidora i ogórka kroimy na kawałki.

2

W rondelku rozgrzewamy oliwę. Dusimy cebulę, czosnek i marchew. Gdy lekko zmiękną, dodajemy soczewicę, majeranek, cząber, dusimy i podlewamy wodą.

3

Dotujemy, aż soczewica będzie miękka i wypije całą wodę.

4

Ugotowane składniki przekładamy do blendera. Blendujemy na gładką pastę. Przyprawiamy solą i pieprzem.

5

Na rozgrzanej patelni prażymy słonecznik, aż się zarumieni, mieszając co jakiś czas.

6

Gotową pastę podajemy z pieczywem, pomidorem, ogórkiem i prażonym słonecznikiem. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.