
Owsianka z malinami i prażonymi pestkami dyni
Pysznie orzeźwiająca, sycąca i pełna wartości odżywczych. Taka właśnie jest owsianka z malinami i prażonymi pestkami dyni, czyli przepis na śniadanie lub kolację dla fanów słodkich posiłków. Jej sekret? Tkwi w połączeniu soczystych, słodkich malin z chrupiącymi dodatkami – pestkami dyni i płatkami migdałów. Dzięki temu gotowe danie dostarcza mnóstwa polifenoli, witamin z grupy B, żelaza, wapnia oraz cynku. Smacznego!

Kategorie



Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
5
|
łyżek płatków owsianych
50 g
|
0,6
|
szklanki mleka
150 g
|
1
|
opakowanie jogurtu skyr
150 g
|
100 g
|
malin świeżych lub mrożonych
|
15 g
|
pestek dyni
|
15 g
|
płatków migdałów
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Wlewamy do garnka mleko, a następnie wsypujemy płatki owsiane. Całość mieszamy.
Garnek stawiamy na palniku i gotujemy na średniej mocy, bez przykrycia.
Gotujemy przez około 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu, aż płatki zmiękną i wchłoną płyn, a owsianka nabierze kremowej konsystencji. Jeżeli płatki wchłoną cały płyn i owsianka jest zbyt gęsta, dolewamy odrobinę wody. Jeżeli jest zbyt rzadka, gotujemy ją jeszcze przez chwilę, aż nadmiar płynu odparuje.
W międzyczasie na suchej patelni podprażamy pestki dyni oraz płatki migdałów przez około 2-3 minuty, na małej mocy palnika, aż do lekkiego zrumienienia.
Przekładamy ugotowaną owsiankę do miseczki.
Delikatnie mieszamy owsiankę ze skyrem.
Na wierzchu układamy maliny (jeżeli korzystamy z mrożonych, najpierw je rozmrażamy).
Posypujemy całość uprażonymi pestkami dyni oraz płatkami migdałów.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.