Owsianka rozmarynowa z grejpfrutem
Rozmaryn i grejpfrut to nietuzinkowy duet idealny dla osób, które uwielbiają kreatywne połączenia smakowe. A owsianka rozmarynowa z grejpfrutem to przepis na jego wykorzystanie w pysznym, pełnowartościowym śniadaniu. Dlaczego warto? Chociażby dlatego, że aromatyczny rozmaryn cudownie komponuje się tu z kwaskowatym grejpfrutem, cynamonem, migdałami oraz imbirem. Całość dopełniają jeszcze słodki miód i puszysta ricotta. Taka owsianka to uczta w prawdziwie włoskim stylu – i moc polifenoli, witaminy C, wapnia, magnezu czy żelaza. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
5
|
łyżek płatków owsianych
50 g
|
1
|
szklanka mleka
250 g
|
2
|
łyżeczki miodu
24 g
|
1
|
łyżeczka rozmarynu
3 g
|
1
|
łyżka serka ricotta
20 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
10 g
|
orzechów włoskich
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
10 g
|
płatków migdałów
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
0,5
|
sztuki grejpfruta
100 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mleko zagotowujemy ze szczyptą soli i miodem oraz gałązką świeżego rozmarynu.
Do mleka dodajemy płatki owsiane i gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż owsianka zgęstnieje (około 5-7 minut).
Do ugotowanej owsianki dodajemy cynamon, pokrojony plaster imbiru oraz erytrol. Mieszamy dokładnie, aby składniki się połączyły. Kiedy owsianka delikatnie wystygnie dodajemy serek.
Przekładamy owsiankę do miski. Na wierzchu posypujemy orzechami włoskimi, płatkami migdałów i układamy kawałki grejpfruta. Dodatkowo, jeśli chcemy, możemy udekorować odrobiną świeżego rozmarynu dla efektu wizualnego. Smacznego!