Omlet z warzywami i chorizo
Znudziły Ci się klasyczne propozycje śniadań na bazie jajek? Omlet z warzywami i chorizo to coś dla Ciebie! Dodatek mąki z ciecierzycy sprawia, że danie to zyskuje zupełnie nowy wymiar. A świeże warzywa i wyrazista kiełbasa chorizo są wisienką na torcie — to dzięki nim omlet znika z talerza w okamgnieniu. Smacznego!
        Kategorie
          
          
          
          
          
          
          
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              sztuki jajka
             
                          
                112 g
               
                       | 
          
| 
           
            15
           
         | 
        
           
              plastrów chorizo
             
                          
                105 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              sztuka cukinii
             
                          
                200 g
               
                       | 
          
| 
           
            10
           
         | 
        
           
              sztuk pieczarek
             
                          
                200 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              sztuki cebuli
             
                          
                40 g
               
                       | 
          
| 
           
            50 g 
           
         | 
        
           
               szpinaku
             
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              ząbki czosnku
             
                          
                12 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżeczka oleju rzepakowego
             
                          
                5 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta soli 
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta pieprzu
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Warzywa, pieczarki i chorizo drobno kroimy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojone warzywa, pieczarki i chorizo. Wszystko podsmażamy.
Do warzyw dodajemy posiekany szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
Na patelnię wlewamy wymieszane jajka, smażymy na małym ogniu przez kilka minut. Gdy jajka się zetną, przewracamy na 2 stronę i smażymy do zezłocenia. Smacznego!
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.