Omlet z warzywami i chorizo
Znudziły Ci się klasyczne propozycje śniadań na bazie jajek? Omlet z warzywami i chorizo to coś dla Ciebie! Dodatek mąki z ciecierzycy sprawia, że danie to zyskuje zupełnie nowy wymiar. A świeże warzywa i wyrazista kiełbasa chorizo są wisienką na torcie — to dzięki nim omlet znika z talerza w okamgnieniu. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki jajka
112 g
|
15
|
plastrów chorizo
105 g
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
10
|
sztuk pieczarek
200 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
50 g
|
szpinaku
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Warzywa, pieczarki i chorizo drobno kroimy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojone warzywa, pieczarki i chorizo. Wszystko podsmażamy.
Do warzyw dodajemy posiekany szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
Na patelnię wlewamy wymieszane jajka, smażymy na małym ogniu przez kilka minut. Gdy jajka się zetną, przewracamy na 2 stronę i smażymy do zezłocenia. Smacznego!