Omlecik z tortillą
Tortilla z omletem…omlecik z tortillą…brzmi jak przysłowiowe masło maślane, ale…smakuje absolutnie pysznie! I nie tylko smakuje – bo przepis na omlecik z tortillą to świetny sposób na długą sytość po posiłku. A także źródło żelaza, wapnia czy likopenu. Koniecznie wypróbuj – smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka tortilli pełnoziarnistej
60 g
|
2
|
sztuki jaja kurzego
112 g
|
0,5
|
sztuki pomidora
80 g
|
0,2
|
sztuki sera typu Feta
30 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ser kroimy w kostkę. Natomiast pomidora na mniejsze kawałki.
W miseczce rozbijamy jajka i dokładnie mieszamy widelcem. Dodajemy ser i delikatnie łączymy z masą jajeczną.
Na patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu.
Na patelnię wlewamy masę jajeczną i smażymy przez 1-2 minuty, aż spód zacznie się ścinać.
Po upływie 1-2 minut przykrywamy masę tortillą, delikatnie dociskając, aby dobrze przylegała do jajek.
Po kolejnej minucie ostrożnie odwracamy omlet przy użyciu szerokiej łopatki, tak aby tortilla znalazła się na spodzie. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
Na połowie omletu układamy kawałki pomidora. Składamy omlet na pół, zamykając pomidory w środku, i delikatnie dociskamy.
Smażymy omlet złożony na pół po 30 sekund z każdej strony, aż tortilla stanie się lekko chrupiąca.
Gotowy omlet przekładamy na talerz.