
Omlet z warzywami i chorizo
Znudziły Ci się klasyczne propozycje śniadań na bazie jajek? Omlet z warzywami i chorizo to coś dla Ciebie! Dodatek mąki z ciecierzycy sprawia, że danie to zyskuje zupełnie nowy wymiar. A świeże warzywa i wyrazista kiełbasa chorizo są wisienką na torcie — to dzięki nim omlet znika z talerza w okamgnieniu. Smacznego!

Kategorie










Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
8
|
łyżek mąki z ciecierzycy
96 g
|
0,8
|
szklanki mleka roślinnego
200 g
|
15
|
plastrów chorizo
105 g
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
10
|
sztuk pieczarek
200 g
|
1
|
sztuka cebuli
110 g
|
2
|
garści szpinaku
50 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
0,5
|
łyżeczki kurkumy
1 g
|
1
|
szczypta soli i pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mąkę i mleko dokładnie mieszamy.
Chorizo, cukinię, pieczarki, cebulę i czosnek kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojone warzywa i podsmażamy.
Do masy dodajemy warzywa i posiekany szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i dokładnie mieszamy.
Przelewamy do formy do zapiekania i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni w trybie termoobieg przez około 25 minut.
Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
