Omlet z warzywami i chorizo

Znudziły Ci się klasyczne propozycje śniadań na bazie jajek? Omlet z warzywami i chorizo to coś dla Ciebie! Dodatek mąki z ciecierzycy sprawia, że danie to zyskuje zupełnie nowy wymiar. A świeże warzywa i wyrazista kiełbasa chorizo są wisienką na torcie —  to dzięki nim omlet znika z talerza w okamgnieniu. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Omlet z warzywami i chorizo
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

566 kcal Kalorie
29 g Białko
28 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
756 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
8
łyżek mąki z ciecierzycy
96 g
0,8
szklanki mleka roślinnego
200 g
15
plastrów chorizo
105 g
1
sztuka cukinii
200 g
10
sztuk pieczarek
200 g
1
sztuka cebuli
110 g
2
garści szpinaku
50 g
2
ząbki czosnku
12 g
1
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
0,5
łyżeczki kurkumy
1 g
1
szczypta soli i pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

566 kcal Kalorie
29 g Białko
28 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
756 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Mąkę i mleko dokładnie mieszamy.

2

Chorizo, cukinię, pieczarki i czosnek kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojone warzywa i podsmażamy.

3

Do masy dodajemy warzywa i posiekany szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i dokładnie mieszamy.

4

Przelewamy do formy do zapiekania i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni w trybie termoobieg przez około 25 minut.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?