Naleśniki a la ruskie
Pierogi z serem mogą być słone (ruskie) lub słodkie (ze słodzonym twarożkiem). A naleśniki? Też! Nasz przepis na naleśniki à la ruskie to prawdziwa gratka dla fanów polskich pierogów z twarogiem, cebulką i ziemniakami. Nadzienie do złudzenia przypomina pierogi ruskie, różni się za to „opakowanie” – bo zamiast pierogowego ciasta z mąki i wody znajdziesz tu rozpływające się w ustach ciasto naleśnikowe. Do tego natka pietruszki i gotowe – taki obiad zachwyci zarówno fanów kuchni tradycyjnej, jak i tych, którzy kochają kulinarne innowacje. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki naleśników
180 g
|
Nadzienie: |
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
sztuka cebuli czerwonej
80 g
|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
0,5
|
opakowania twarogu
125 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
2
|
szczypty pieprzu
0,5 g
|
Na wierzch: |
|
2
|
łyżeczki posiekanej natki pietruszki
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości na średnim ogniu, pod częściowym przykryciem przez ok. 25-30 minut (czas liczony od zagotowania wody). Po ugotowaniu odcedzamy ziemniaki i tłuczemy.
Naleśniki przygotowujemy zgodnie z przepisem: https://centrumrespo.pl/przepisy/ciasto-do-nalesnikow/
Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekaną cebulę do czasu, aż zmięknie i się zarumieni.
Podsmażoną cebulkę dodajemy do ziemniaków i dokładnie mieszamy.
Twaróg rozdrabniamy za pomocą widelca i również mieszamy z ziemniakami. Doprawiamy farsz solą i pieprzem wedle uznania.
Nakładamy farsz na placki i składamy naleśniki. Przed podaniem posypujemy naleśniki posiekaną natką pietruszki.