Naleśniki a la ruskie
Pierogi z serem mogą być słone (ruskie) lub słodkie (ze słodzonym twarożkiem). A naleśniki? Też! Nasz przepis na naleśniki à la ruskie to prawdziwa gratka dla fanów polskich pierogów z twarogiem, cebulką i ziemniakami. Nadzienie do złudzenia przypomina pierogi ruskie, różni się za to „opakowanie” – bo zamiast pierogowego ciasta z mąki i wody znajdziesz tu rozpływające się w ustach ciasto naleśnikowe. Do tego natka pietruszki i gotowe – taki obiad zachwyci zarówno fanów kuchni tradycyjnej, jak i tych, którzy kochają kulinarne innowacje. Smacznego!
        Kategorie
          
          
          
          Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              sztuki naleśników
             
                          
                180 g
               
                       | 
          
          Nadzienie: | 
          |
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżeczka oliwy z oliwek
             
                          
                5 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              sztuka cebuli czerwonej
             
                          
                80 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              sztuki ziemniaków
             
                          
                140 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              opakowania twarogu
             
                          
                125 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,2
           
         | 
        
           
              opakowania jogurtu naturalnego
             
                          
                60 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              szczypty soli
             
                          
                0,5 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              szczypty pieprzu
             
                          
                0,5 g
               
                       | 
          
          Na wierzch: | 
          |
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              łyżeczki posiekanej natki pietruszki
             
                          
                10 g
               
                       | 
          
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości na średnim ogniu, pod częściowym przykryciem przez ok. 25-30 minut (czas liczony od zagotowania wody). Po ugotowaniu odcedzamy ziemniaki i tłuczemy.
Naleśniki przygotowujemy zgodnie z przepisem: https://centrumrespo.pl/przepisy/ciasto-do-nalesnikow/
Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekaną cebulę do czasu, aż zmięknie i się zarumieni.
Podsmażoną cebulkę dodajemy do ziemniaków i dokładnie mieszamy.
Twaróg rozdrabniamy za pomocą widelca. Mieszamy z ziemniakami i jogurtem. Doprawiamy farsz solą oraz pieprzem wedle uznania.
Nakładamy farsz na placki i składamy naleśniki. Przed podaniem posypujemy naleśniki posiekaną natką pietruszki.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.