Kurczak w kremowym sosie curry – prosty przepis
Kurczak curry jest pysznym daniem kuchni indyjskiej, które zyskało uznanie w wielu miejscach na świecie, również w Polsce. Stanowi wspaniałą alternatywę dla klasycznych dań z kurczaka. Przyprawa curry wraz z imbirem i szczyptą pieprzu cayenne sprawia, że drobiowe mięso zyskuje niepowtarzalny, orientalny smak. Aromatyczny kurczak w sosie curry ma przyjemną konsystencję dzięki dodatkowi mleczka kokosowego. Danie jest lubiane przez wiele osób w różnym wieku, ponieważ przenikają się w nim najróżniejsze smaki. Doskonale komponuje się z ryżem. To świetna propozycja obiadowa!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
0,3
|
opakowania mleczka kokosowego
100 g
|
100 g
|
ryżu basmati
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
łyżeczka curry
4 g
|
1
|
łyżeczka kurkumy
2 g
|
0,5
|
sztuki papryczki chili lub chili w proszku
10 g
|
1
|
szczypta pieprzu cayenne
0,25 g
|
1
|
plaster drobno posiekanego korzenia imbiru (lub łyżeczka sproszkowanego)
5 g
|
1
|
łyżeczka skórki z cytryny
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Aby przygotować curry z kurczakiem, zacznij od mięsa z piersi kurczaka. Oczyść je i pokrój na kawałki nie większe niż 2 cm. Posyp solą oraz pieprzem. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Przygotuj miskę. Obierz ząbki czosnku i posiekaj. Wrzuć do miski. Posiekaj papryczkę chili lub wsyp odpowiednią ilość suchej przyprawy. Kurczak w curry zyskuje ostrość i ciekawszy smak dzięki imbirowi. Posiekaj drobno plaster świeżego imbiru i dodaj do reszty składników lub skorzystaj ze sproszkowanej przyprawy. Cytrynę umyj i sparz wrzątkiem. Następnie zetrzyj jej skórkę i dodaj do mieszanki przypraw.
Żeby kurczak curry z ryżem nabrał pełni aromatów, włóż kawałki kurczaka do miski z przyprawami i zamieszaj dokładnie. Odstaw kurczaka na co najmniej 5 minut. Curry z kurczaka będzie smaczniejsze, gdy mięso potrzymasz dłużej w przyprawach.
Kurczak curry – przepis opiera się głównie na marynacie i smażeniu mięsa. Jeżeli masz patelnie z grubym dnem i wysokimi rantami, właśnie taka będzie najlepsza. Pamiętaj, że musi być dość duża. Obierz teraz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Podsmażaj ją przez ok. 5 minut na rozgrzanej oliwie – najlepiej na średniej mocy palnika.
Do cebulki dorzuć zamarynowanego kurczaka. Usmaż go na złoty kolor. Mieszaj co jakiś czas.
Kurczak z curry wymaga oczywiście dodania przyprawy curry. Curry to fantastyczna mieszanka m.in. kurkumy, kminu rzymskiego, cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, anyżu, imbiru, kardamonu i chili. Możesz przygotować ją samodzielnie lub skorzystać z gotowej. Zmniejsz ogień pod patelnią i dodaj curry oraz jeszcze trochę kurkumy.
Wymieszaj wszystkie składniki na patelni i smaż przez ok. 1 minutę. Oto nasz kurczak w sosie curry prosty przepis, który wymaga dodania jeszcze jednego ważnego składnika.
Teraz pora na sos curry do kurczaka. Po prostu przełóż mleczko kokosowe do mięsa na patelni i gotuj przez 4-5 minut. Często mieszaj.
Na końcu posól potrawę i dopraw szczyptą pieprzu cayenne.
Kurczak w sosie curry z ryżem gotowy do podania! Do posiłku zjadamy kawałki ogórka. Smacznego!
Kurczak curry idealny na szybki obiad
Kurczak w sosie curry od Respo, to przepis uwielbiany przez naszych Podopiecznych. Nie tylko łatwy do wykonania, ale również z takich składników, które można z łatwością znaleźć w sklepach. Do tego bez laktozy oraz nabiału, dzięki czemu świetnie sprawdzi się w przypadku osób nadwrażliwych na te produkty.
Prosty przepis na kurczaka curry od Respo
Dietetyczne curry z kurczakiem? To możliwe! Spójrz: ten przepis to tylko 399 kalorii w porcji oraz aż 26 gramów białka. Do tego cenny błonnik i aromatyczne przyprawy, które rozgrzeją Cię w chłodny, zimowy dzień. Wszystko to sprawia, że to idealny wybór na lunch i kolację, również na więcej niż jeden dzień. Kurczaka curry możesz przygotować w większej ilości! Ten prosty przepis zdecydowanie Ci to ułatwi.