
Kasza manna z nektarynką
Kasza manna to prawdziwy smak dzieciństwa: delikatny, słodki i pełen dobrych wspomnień. Chcesz podać ją w zdrowej wersji idealnej w pełnowartościowej diecie? Nasz przepis – kasza manna z nektarynką – będzie strzałem w dziesiątkę! Znajdziesz tu bowiem klasyczny duet kaszki i mleka, ale wzbogacony w super dodatki – nektarynkę, siemię lniane, skyr i nerkowce. Efekt? Posiłek pełen wapnia, beta-karotenu, kwasów omega-3 czy cynku. Smacznego!

Kategorie



Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
50 g
|
kaszy manny
|
1
|
szklanka mleka
250 g
|
1
|
sztuka nektarynki
100 g
|
2
|
łyżeczki siemienia lnianego
10 g
|
25 g
|
nerkowców
|
1
|
opakowanie jogurtu skyr
150 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Jeśli mamy całe siemię, najlepiej zmielić je tuż przed użyciem. Możemy to zrobić w młynku do kawy lub w moździerzu, mieląc je na drobny proszek.
Do małego garnka wsypujemy kaszę mannę. Zalewamy ją mlekiem, dodajemy erytrol.
Stawiamy garnek na średnim ogniu. Cały czas mieszamy trzepaczką, aby kasza się nie przypaliła i nie utworzyły się grudki. Gotujemy przez około 3-5 minut, aż kasza zgęstnieje i będzie miała kremową konsystencję. Od momentu zagotowania zmniejszamy ogień do małego.
W międzyczasie, gdy kasza się gotuje, myjemy dokładnie nektarynkę pod bieżącą wodą. Kroimy ją na mniejsze kawałki, usuwając pestkę. Możemy pokroić ją w plasterki lub cząstki, tak jak na zdjęciu.
Gdy kasza manna jest już gotowa, zdejmujemy garnek z ognia. Przekładamy kaszę do miseczki. Gdy chwilę przestygnie dodajemy jogurt skyr i mieszamy.
Orzechy siekamy.
Na wierzchu ugotowanej kaszy układamy pokrojone kawałki nektarynki.
Na koniec posypujemy kaszę manną z nektarynką zmielonym siemieniem lnianym i orzechami.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.