
Kasza jaglana z duszonymi warzywami i pieczonym dorszem
Szukasz pomysłu na lekkostrawny obiad? Nasz przepis – kasza jaglana z duszonymi warzywami i pieczonym dorszem – będzie strzałem w dziesiątkę! Nie dość, że nie podrażnia delikatnego układu pokarmowego, to jest także źródłem cynku, jodu, żelaza czy beta-karotenu. To więc świetny przykład na to, że dieta lekkostrawna nie musi być niedoborowa. Koniecznie wypróbuj – smacznego!

Kategorie






Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ryba: |
|
300 g
|
dorsza
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu białego
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki majeranku
2 g
|
Kasza i warzywa: |
|
100 g
|
kaszy jaglanej
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
0,5
|
sztuki cukinia
100 g
|
100 g
|
dynii
|
0,5
|
łyżeczki bazylii
2 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Marchew obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Cukinię ścieramy na grubych oczkach. Dynię kroimy w cienkie, drobne paseczki lub ścieramy na grubych oczkach (jeśli miękka). Jeżeli korzystamy z mrożonej dyni, należy ją rozmrozić przed przygotowaniem.
Przekładamy wszystkie warzywa do rondla, dolewamy około 100 ml wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 10–12 minut, aż warzywa zmiękną, ale nie będą rozgotowane. Na koniec doprawiamy solą i suszoną bazylią do smaku.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni góra dół (lub 160 stopni termoobieg).
Rybę osuszamy papierowym ręcznikiem, przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Posypujemy rybę solą, pieprzem ziołowym i majerankiem wedle uznania. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra–dół) i pieczemy przez 12–15 minut, aż mięso będzie białe, kruche i łatwo się rozdzielało widelcem.
Na talerzu układamy kaszę, rybę i warzywa. Całość polewamy oliwą.