
Pieczeń z indyka
Dziś rewelacyjny przepis na pieczeń z indyka, która będzie idealna zarówno na kanapki jak i na obiad, dodatek do sałatek czy nadzienie do domowych tortilli. Pieczeń jest bardzo aromatyczna, krucha i soczysta. Robi się ją bardzo łatwo i z powodzeniem może zastąpić kupne wędliny.

Kategorie











Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
500 g
|
mięsa mielonego z indyka
|
2
|
sztuki jajek kurzych
112 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
1
|
łyżeczka tymianku
3 g
|
1
|
łyżeczka sezamu
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół lub 160 stopni, termoobieg.
Cebulę, czosnek, natkę pietruszki oraz cukinię drobno siekamy. Cukinię możemy również zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odsączyć z nadmiaru soku.
Do dużej miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajka, dodajemy cebulę, czosnek, natkę pietruszki oraz cukinię. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem wedle uznania. Całość dokładnie mieszamy ręką lub łyżką, aż składniki się połączą.
Keksówkę o wymiarach około 25 × 10 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę mięsną i wyrównujemy wierzch. Posypujemy sezamem.
Pieczemy bez przykrycia przez 80-90 minut na środkowym poziomie piekarnika, aż wierzch lekko się zrumieni, a środek będzie dobrze wypieczony. Jeśli po 30 minutach wierzch zacznie się zbyt mocno rumienić, przykrywamy folią aluminiową. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w foremce na 5–10 minut, następnie wyciągamy.