Pieczeń z indyka

Pieczeń z indyka

Dziś rewelacyjny przepis na pieczeń z indyka, która będzie idealna zarówno na kanapki jak i na obiad, dodatek do sałatek czy nadzienie do domowych tortilli. Pieczeń jest bardzo aromatyczna, krucha i soczysta. Robi się ją bardzo łatwo i z powodzeniem może zastąpić kupne wędliny.

20 min
Czas przygotowania
110 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
0,20/5
(z 5 ocen)
Pieczeń z indyka
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

242 kcal Kalorie
28 g Białko
8 g Tłuszcze
5 g Węglowodany
187 mg Sód
1 g Błonnik

Składniki
500 g
 mięsa mielonego z indyka
2
sztuki jajek kurzych
112 g
1
sztuka cebuli
80 g
2
ząbki czosnku
12 g
1
sztuka cukinii
200 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g
1
łyżeczka tymianku
3 g
1
łyżeczka sezamu
5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

242 kcal Kalorie
28 g Białko
8 g Tłuszcze
5 g Węglowodany
187 mg Sód
1 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół lub 160 stopni, termoobieg.

2

Cebulę, czosnek, natkę pietruszki oraz cukinię drobno siekamy. Cukinię możemy również zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odsączyć z nadmiaru soku.

3

Do dużej miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajka, dodajemy cebulę, czosnek, natkę pietruszki oraz cukinię. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem wedle uznania. Całość dokładnie mieszamy ręką lub łyżką, aż składniki się połączą.

4

Keksówkę o wymiarach około 25 × 10 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę mięsną i wyrównujemy wierzch. Posypujemy sezamem.

5

Pieczemy bez przykrycia przez 80-90 minut na środkowym poziomie piekarnika, aż wierzch lekko się zrumieni, a środek będzie dobrze wypieczony. Jeśli po 30 minutach wierzch zacznie się zbyt mocno rumienić, przykrywamy folią aluminiową. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w foremce na 5–10 minut, następnie wyciągamy.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera